10 måder hvorpå du kan få protein ind i din morgenmad

Protein er meget vigtigt for kroppen, både som fødekilde, men især også som en del af kroppens struktur og funktion. Proteiner udgør faktisk ca. 15% af vores kropsmasse. Muskler, ledbånd, sener, brusk, hud, hår, knogler og negle består hovedsageligt af protein, og fordi så mange vitale kropsfunktioner har brug for protein, er det egentlig ret åbenlyst, hvorfor protein bør være en vigtig del af vores daglige kost.

I dette indlæg giver vi dig 10 måder og idéer til at få protein ind i din morgenmad. Vi håber du kan bruge det og fremover vil tænke over, hvor meget protein du får gennem din kost.

Toast royale

Vi starter ud med en toast royale med røget laks, avocado og citron. Det er ikke alle der synes, at fisk lyder tiltrækkende til morgenmad, men der er altså et proteinindhold på 21 g. pr. 100 g. i røget laks, og mange spiser fx også fisk til brunch.
Med dette måltid får du altså en proteinrig morgenmad, som mætter og ligger godt i maven. Derudover så smager det fantastisk!

Proteinindhold:

Grov toast: 8 g. pr. 100 g.
Avocado: 2 g. pr. 100 g.
Røget laks: 21 g. pr. 100 g.

Quinoa grød

En quinoa grød med chiafrø, cashew mælk og jordbær er en rigtig lækker grød, som minder som havregrød og chiagrød, men som indeholder de gode proteiner fra både quinoa og chiafrøene. Grøden kan spises kold ligesom chia grøden, men smager også fantastisk varm. Da grøden godt kan smage neutralt, tilføjer jordbærrene en sødme til grøden.

Proteinindhold:

Quinoa: 15 g. pr. 100 g.
Chia frø: 17 g. pr. 100 g.
Cashew mælk: 0,5 g. pr. 250 ml.
Jordbær: 0,7 g. pr. 100 g.

PB og J grød

En lækker cremet havregrød med peanut butter og friske hindbær – det lyder lækkert, ikke? Det er det også, og så er det fyldt med proteiner og god smag.
Som vi allerede ved, så mætter havregrød rigtig godt, og så gør peanut butter og hindbær at den får ekstra god smag af både sødme og syre. Perfekt til en god og næringsrig morgenmad.

Proteinindhold:

Havregryn: 24 g. pr. 100 g.
Mælk: 3,4 g. pr. 100 g.
Peanut butter: 23 g. pr. 100 g.
Hindbær: 1,2 g. pr. 100 g.

Open sandwich

En open sandwich består af grov toast med tomat, løg og spinat. Her får du en frisk morgenmad, og en toast som er fyldt med smag.  
Igennem denne form for morgenmad, får du også en del af det antal frugt og grønt du skal have i løbet af en dag. Og så elsker alle jo bare toast, gør de ikke?

Proteinindhold:

Grov toast: 8 g. pr. 100 g.
Tomat:  0,7 g. pr. 100 g.
Løg: 1,6 g. pr. 100 g.
Spinat: 3 g. pr. 100 g.

Yoghurt sundae

Yoghurt er klassisk morgenmad, og med det rette tilbehør, er det en lækker og mættende mulighed.
Her er det vigtigt at vælge granola/musli med omhu, da mange af dem er fyldt med sukker og kulhydrater. Den toppes med græskarkerner, som er en af de bedste kilder til omega-3 fedtsyrer. Til sidst friske og søde blåbær, fordi bær og yoghurt bare hører sammen, ikke?

Proteinindhold:

Græsk yoghurt: 7,3 g. pr. 100 g.
Granola: 38 g. pr. 100 g.
Græskarkerner: 19 g. pr. 100 g.
Blåbær: 0,7 g. pr. 100 g.

Almond smoothie

Hvis man ikke er til tung morgenmad, og måske ofte har morgenmaden med på farten, så er denne smoothie genial.
Mange er begyndt at skifte almindelig mælk ud med andre alternativer. Vi har valgt mandeldrik og mandelsmør, fordi mandler er fulde af sunde fedtsyrer, og efter vores mening bruger vi dem alt for lidt i vores daglige kost. Hertil er der tilføjet chia frø, fordi de er rig på proteiner og banan for at give smag og sødme. Så har du en nem og mættende morgenmad.   

Proteinindhold:

Banan: 1,1 g. pr. 100 g.
Mandelmælk: 0,9 g. pr. 100 ml.
Mandelsmør: 21 g. pr. 100 g.
Chia frø: 17 g. pr. 100 g.

Veggie omelette

En omelette er fantastisk god morgenmad. Æg er rig på proteiner og en forholdsvis simpel ingrediens med mange muligheder.
I denne omelette er der tilføjet hamp frø, fordi de også er fulde af proteiner, vitaminer og mineraler. Og nej bare rolig, man bliver ikke høj af at spise dem!
Løget og den røde peber giver en rigtig dejlig smag til omeletten.

Proteinindhold:

Æg: 13 g. pr. 100 g.
Rød peber: 1 g. pr. 100 g.
Løg: 1,6 g. pr. 100 g.
Hamp frø: 34,6 g. pr. 100 g.

Bircher muesli

Havregryn er ikke bare en nem morgenmad, men også en proteinrig morgenmad, som ligger en rigtig god bund. Dog er der ikke så meget smag ved havregryn og mælk, derfor har vi tilføjet lidt revet æble for smag og solsikkekerner for smag og proteiner. Den almindelig mælk er skiftet ud med soyadrik, men det er selvfølgelig helt op til dig, hvad du ønsker at bruge. Her får du en nem, lækker og proteinrig morgenmad.

Proteinindhold:

Havregryn: 24 g. pr. 100 g.
Æble: 0,3 g. pr. 100 g.
Solsikkekerner: 19,9 g. pr. 100 g.
Soyamælk: 3,3 g. pr. 100 g.

Green smoothie

Smoothie – nemt og lækkert!
Her får du virkelig en proteinrig morgenmad med masser af smag. Spinaten og spirulinaen er proteinkilden og ananassen og vindruerne er smagen. Du får syren fra ananassen og sødmen fra vindruerne. Det bliver ikke meget mere perfekt!
Hvis du ikke synes at væsken fra ananassen og vindruerne er nok, kan du evt. tilføje mælk efter eget valg.
Lækker og nem smoothie, som du let kan tage med på farten.

Proteinindhold:

Ananas: 0,5 g. pr. 100 g.
Vindruer: 0,6 g. pr. 100 g.
Spinat: 3 g. pr. 100 g.
Spirulina: 57 g. pr. 100 g.

Mayo-free egg salad

Æggesalat smager fantastisk! Men mayonnaise er ikke et særligt sundt valg, så i stedet har vi sammensat en æggesalat med avocado, tomat og hamp frø. Så får du en sund og proteinrig æggesalat, som du kan putte på brødet om morgenen.
Hampfrø er en fantastisk proteinkilde og giver tekstur til æggesalaten. Tomaten giver masser af lækker smag og gør salaten frisk. Avocado er som du nok ved også proteinrig og meget populær, og så giver den konsistens til æggesalaten.

Proteinindhold:

Æg: 13 g. pr. 100 g.
Avocado: 2 g. pr. 100 g.
Tomat: 0,7 g. pr. 100 g.
Hamp frø: 34,6 g. pr. 100 g.

Bon appétit!