10 tips til at få stærk krop og sind

Vil du have stærk krop og sind, samt komme mere i balance?

Alle ved, at regelmæssig træning er sundt for kroppen, men træning er også en effektiv måde til at forbedre dit mentale helbred. Regelmæssig træning kan have en kæmpe indvirkning på f.eks. depression og angst. Træning kan også mindske stress, forbedre din hukommelse, hjælpe dig til en bedre nattesøvn, og helt generelt er træning bare godt for humøret. 

Men træning er ikke nødvendigvis svaret på alt. 

Tips til en krop i balance

Her er nogle nemme tips til, hvordan du kan komme mere i balance, samtidig med at du styrker din krop og sind. 

Sov, sov, sov!

Få masser af søvn - det er vigtigt. Få gerne 7-9 timers søvn. Det er nemlig når du sover, at din krop restituerer, opbygger nye celler samt de muskler, der er blevet nedbrudt efter et hårdt træningspas, samt i løbet af dagen. Du må aldrig undervurderer din krops behov for hvile. Mangel på søvn øger også appetitten og giver en dårlig fordøjelse, mindre energi og manglende overskud. 

Spis frugt

Frugt smager fantastisk og er fyldt med vitaminer og fibre, men prøv kun at spise to stykker dagligt frugt. Frugt indeholder relativt meget frugtsukker. Hvis du har svært ved at skære ned på dit frugt, så prøv i stedet at erstatte frugt med dine ynglingsgrøntsager i stedet. 

Stress af

Når du er stresset går din krop i overlevelsesmode, da den tror, den skal flygte eller kæmpe. Til dette bruges fedt for at få energi og fedtet omkring maven frigives lettere end andre stedet på kroppen. Når du gennem en længere periode har været stresset, vil kroppen sørge for at opbygge så meget fedt omkring maven som muligt. 

Hvis du føler dig stresset så prøv at find ud af, hvad der gør dig stresset og forsøg at komme stressen til livs. I stedet for at kredsløbstræne hver dag, kan du også dyrke yoga eller meditere.

Undgå følelsesmæssig spisning

Mange mennesker spiser med deres følelser, især i tidsrummene mellem måltiderne. Det skal der absolut også være plads til! Det er helt okay at spise et stykke kage på kontoret en gang imellem, men du skal være opmærksom på, hvorfor du gør det, og lad være med at spise, fordi du er trist, stresset, træt eller har en dårlig dag. Hvis du har brug for mellemåltider, så sørg for at det er sunde alternativer som f.eks. skrællede gulerødder, nødder m.v.

Se det virkelige problem i øjnene i stedet for at bedøve det med mad.

Skru op for styrke og fart 

Den bedste vej til en stærk og fast core er at styrketræne med frie vægte. Her kan det ikke undgåes at spænde op i mavemusklerne, selvom det ikke er de muskler, øvelsen umiddelbart går efter. 

Intervaltræning er også ideelt - bare et par gange om ugen.

Det handler om at træne fokuseret og hårdt få gange om ugen fremfor at træne ufokuseret og hver eneste dag. 

Vær ikke fedtforskrækket 

Dette kan måske lyde underligt, men fedt er godt for din krop bl.a. fordi din fordøjelse bliver bedre, dit blodsukker mere stabilt og det fremmer fedtforbrændingen. Sørg derfor for at få umættet fedt til alle måltider fra fx fisk, nødder, olie og æg. Du skal selvfølgelig ikke gå all-in og spise store mængder fedt, du skal blot være opmærksom på, at det skal indgå i en god balanceret kost. 

Styrk din maveregion og core 

Glem alt om traditionelle og kedelige mavebøjninger. Lav planken, det er den bedste øvelse for din core. Planken sørger for, at du spænder op i din core, hvilket giver en stærk mave samtidig med at du bruger mange andre muskelgrupper. Du forbedrer du også din holdning.

Planken: Læg dig på maven. Placer underarmene på gulvet, så de peger lige frem. Albuerne skal have en vinkel på 90 grader og lige under skuldrene. Kom op på tæer. Hold stillingen så længe som muligt. Gentag øvelsen. Du kan udfordrer dig selv ved at øge tidsintervallet eller forøg øvelsen ved at løfte det ene ben.

Det er alt eller intet 

Kender du tanken ”Nu vil jeg tabe mig 5-10 kg og på mandag dropper jeg alt med kulhydrater, sukker og alkohol også skal jeg begynde at løbe”?

Det er en tanke som rammer de fleste. Du taber måske et par kilo, men det er måske ikke en sjov proces, så du hurtigt tager dem på igen. Det er vigtigt, at du bliver mere bevidst om dine madvaner og bestemmer, hvornår du fortjener noget godt. Skal du til fødselsdag med boller og lagkage i weekenden, så sørg for at spise med din sunde fornuft resten af ugen, og tag et stykke kage eller to med god samvittighed! I stedet for at bandlyse brød, pasta og ris fuldstændig fra din kost, så vælg hellere den grove udgave og skær samtidig lidt ned på mængden. Der er ingen grund til at gøre det surt for dig selv, fordi så vil din diæt med garanti gå i vasken. 

Find din balance, vær realistisk og din krop og sind vil takke dig.