5 tips til hurtig rehabilitering af en skade

Skrevet af Jones fra InnerGym

 

Uheldet er ude – du har fået en skade, har ondt i håndleddet, knæet eller noget helt tredje.

Hvad er den bedste måde at håndtere det på?

Det har jeg givet mit bud på med disse 5 tips, som du finder herunder.

1. Gå til egen læge

Det gamle råd holder stadig.

Selvom din egen læge måske ikke er specialist i skader og rehabilitering, kan han eller hun sagtens sende dig videre til en specialist, der er. Her kan du blive ordentligt undersøgt og få en vurdering af, hvad der kan være galt.

Dette kan være en kæmpe hjælp, når der senere skal søges råd ved en fysioterapeut, osteopat el.lign. De kender det faglige sprog og kan hermed langt bedre hjælpe, når der allerede har været en specialist inde over.

2. Søg professionel behandling

Efter besøg ved egen læge, henvisning til en specialist og måske endda en scanning af området, er det tid til at søge professionel behandling.

Her er mit bedste bud enten en fysioterapeut eller en osteopat. En osteopat er en fysioterapeut, kiropraktor eller læge, der er videreuddannet igennem 4-5 år. De har derfor en stor viden og ekspertise, hvorfor de oftest er at anbefale.

Der findes dog også rigtig mange gode fysioterapeuter. Gå efter en, der er blevet anbefalet af andre du kender, der selv har været ved personen og som er tilfredse med forløbet. Dette vil sikre den bedst mulige oplevelse.

3. Gå i gang med genoptræning

Det vigtigste og langt mest undervurderede punkt på denne liste.

Der er ingen grund til at gå med skavanker og skader længere, end det er nødvendigt. Det oplever jeg dog at rigtig mange gør, grundet mangel på ordentlig genoptræning.

Selvom kroppen i princippet kan være selv-helende, så er det langtfra altid tilfældet. Uanset hvad, vil det altså fremskynde processen meget, med noget seriøs træning sideløbende.

Samtidig vil genoptræning også være med til at nedsætte risikoen for fremtidige skader.

Start med at benytte de øvelser, som din behandler giver dig. Herefter vil styrketræning, eksempelvis med Kettlebells, tilpasset til den enkeltes niveau og styrke, klart være at foretrække.

Det kan også være en klar fordeling at søge efter viden og øvelser på nettet. Det kan på ingen måde erstatte professionel vejledning i det virkelig liv. Dog kan det give en bedre forståelse for og mere inspiration til træningen i fremtiden.

4. Se på din livsstil

Effektiviteten af genoptræningen beror så yderligere på ens livsstil. En god, sund og varieret kost, 7-8+ timers søvn hver nat, en aktiv livsstil og lavt stress-niveau vil alt sammen gøre genoptræningen mere effektiv.

Især søvn og stress-niveau er super vigtige for kroppens helingstid og det bliver tit overset.

Det er dog også helt afgørende for en sund og stærk krop.

Der glemmes ofte at hele kroppen hænger sammen og hver enkelt del påvirker hinanden på kryds og tværs. Man kan derfor ikke kun fokusere på kosten og så vil det hele fungere, hvis man samtidig er top-stresset, ikke sover om natten og ingen bevægelser har i dagligdagen.

Det hele skal hænge sammen, for at tingene går op i en højere enhed.

5. Forebyg fremtidige skader

Når genoptræningen for alvor virker, der ikke er mere smerte og kroppen igen har fuld bevægelighed, kan det være fristende at stoppe med træningen igen.

Dette er et vigtigt vendepunkt: det er netop kontinuerlig styrketræning og en sund livsstil, der vil sænke risikoen for skader markant i fremtiden.

Så i stedet for at vente med træning til skaden opstår, hvorfor så ikke prøve at sænke risikoen på forhånd?

Find en ven eller et familiemedlem at starte træning med, hyr en personlig træner, eller køb noget træningsudstyr og gå i gang med hjemmetræning. Mulighederne er mange – det handler blot om at starte og så udvikle sig derfra.

Så få styrketræning ind i din hverdag og du vil ikke blot opleve et langt større overskud – du vil også have langt mindre chance for at få en skade i fremtiden.

 

Rigtig god træning!