Hvorfor er yoga så godt for løbere? Yoga er det bedste match til dit løb, da der skabes en optimal balance mellem krop og sind. Du styrker dit sind, forbedrer dit fokus og kan komme skader til livs. Du restituerer bedre, føler dig bedre tilpas og du bliver helt sikkert også en hurtigere og mere effektiv løber.
Mange løbere oplever en række styrke- og fleksibilitetsproblemer, hvilket ikke er underligt med de stød de får op gennem muskler, led, sener og ledbånd. Men der kan yoga heldigvis hjælpe. Yoga og løb er yin og yang. De er ikke modstridende kræfter, men komplementære modsætninge, der interagerer i en større helhed.
For hvert ”løbe-skridt” du foretager, lander du med ca. 3 gange din kropsvægt.
Hvor mange skridt man tager er meget individuelt, men vi kan sige at 10.000 skridt svarer til ca. 6-7 km.
10.000 skridt af 3 gange din kropsvægt, det er en enorm belastning, din krop udsættes for. Dette kan medføre stivhed og ømhed i kroppen, og kan desværre ligeledes føre til skader.
Rent fysisk anvender du dine muskler til at løbe, men disse muskler styres af dit nervesystem og din hjerne. Det handler ikke altid om din kondition, når det gælder effektivt løb, men lige så meget din styrke og koordinationsevne.
Yoga engagerer i praksis større og mindre muskelgrupper synergistisk gennem en bred vifte af bevægelser, og skaber plads i kroppen ved at strække musklerne og dermed i sidste ende forbedrer fleksibiliteten. Yogastililinger kræver fokus og fuld kropsengagement, hvilket skaber en stærk balance fra top til tå.
Når kroppen er i balance bruger du også mindre energi og din udholdenhed forbedres. Foruden de fysiske fordele, hjælper det også med at øge mental fokus. Da løbere oftest er skyldige i at træne gennem smerte og ignorere kroppens advarselssignaler, kan yoga hjælpe løbere med at opnå forbedret fysisk bevidsthed. Yoga skaber en stærkere følelse af kropsbevidsthed og lærer praktikere kunsten at lytte til kroppen.
Din restitution, som er essentiel for dit løb, forbedres af yoga- og vejrtrækningsøvelser, idet du beroliger dit centrale nervesystem og derved opnår en følelse af ro og frihed, både i kroppen og mentalt. Yoga gør et godt stykke arbejde med at påpege ubalancer, som kan indikere en skade. Der er fx mange løbere, der klager over knæsmerter, men hvor de i løbet af en yogaklasse kan konstatere, at smerten kommer fra stramhed eller ubalance i hoften.
Her får du 3 øvelser, som kan gøres dig skadesfri, hurtig og mere smidig. Du kan med fordel lave følgende øvelser efter dit løb som den optimale udstrækning:
Stil dig med en hoftebreddes afstand mellem fødderne. Bøj så langt ned i knæene, at du kan sætte fingerspidserne i jorden. Lad hovedet hænge. Sug navlen ind og op, og flet så fingrene bag numsen, så skulderbladene mødes på ryggen - flyt hænderne væk fra halebenet, og stræk arme og hænder op mod himlen, måske lidt ud over hovedet, så det forreste af skuldrene søger væk fra ørerne.
Stræk det forreste ben ud lige foran dig. Det andet knæ forbliver i underlaget. Forreste fods tæer peger opad, og hælen presses aktivt ned i jorden og ind mod sig selv, så lårbensknoglen kommer tilbage, ind i hofteskålen - det kan du mærke som et aktivt stræk i det strakte bens baglår. Du kan sagtens have forreste knæ let bøjet, så længe du aktivt presser hælen ned og ind mod dig selv. Fingerspidserne i jorden på hver sin side af forreste ben. Rund i det øverste af ryggen, og lad hovedet hænge, så du kigger ned i jorden. Hold strækket i 5-10 ind- og udåndinger.
Læg dig på ryggen med benene strakt ud. Kram dit højre knæ, og lad venstre blive i jorden med foden opad, hvor tæerne peger opad. På en udånding strækker du højre ben op, flekser foden og spreder tæerne. Fingrene fletter du på bagsiden af højre lår. Pres hænderne lige så meget ind mod baglåret, som du aktivt presser baglåret væk ind i hænderne ned mod den anden fod. Hold strækket i 10 fulde, rolige vejtrækninger, mens du slapper af i skuldre og ansigt. På en udånding sænker du benet ned i parallel position med det andet. Skift til modsatte side.
Disse øvelser er sammensat specielt til løbere. Du vil opleve en lethed i kroppen, når du løber, efter du er begyndt at lave øvelserne. Du kan samtidig sige farvel til stivhed og vil generelt blive en gladere løber.
Lav øvelserne 2-3 gange om ugen efter din løbetur, når kroppen er varm. Øvelserne kan laves af alle, uanset løbeniveau.
Vi håber du kan bruge øvelserne til at styrke dit løb.