Kostvejledning - Fastfood

Fastfood er altid en nem løsning efter en lang og travl arbejdsdag eller en festlig aften. Men hvad gør fastfood i virkeligheden ved din krop?

Begrebet fastfood kommer fra engelsk fast food, hurtig mad, og bruges om færdiglavet varm mad som man kan købe i caféer, pølsevogne eller lignende. Maden har flere fordele; den er billig, mange kan lide den, den er nem at finde og hurtigt spist, men der er også ulemper, såsom at den er usund eller ødelæggende for traditionel madkultur.

Madtypen har udviklet sig i samspil med det moderne samfund, hvor folk går mere ud for at arbejde eller hygge sig og samtidig bruger mindre tid hjemme. Udover at maden hurtigt er færdig, kan den også spises hurtigt, hvad der passer godt i en travl hverdag. Meget fastfood kan desuden spises uden bestik, noget som mange oplever som enklere.

Vægt

En simpel pizza indeholder nok kalorier til at dække halvdelen af en voksen kvindes daglige behov. Derudover er der ofte ganske få fibre i fastfood, og eftersom fibre øger mæthedsfornemmelsen, er der større risiko for overspisning, når du spiser fastfood og overspisning er naturligvis noget, der ses på vægten, hvis det finder sted jævnligt.

Fastfood indeholder høje koncentrationer af mættet fedt, salt og ganske få næringsstoffer hvilket medfører at ens krop ikke kan præsterer optimalt og indtages der udelukkende fastfood går kroppen i faktisk i forfald, som man kunne se i dokumentarfilmen ”Super Size Me”.

Energi

Ud over at fastfood typisk er meget forarbejdet, indeholder det som regel også store mængder transfedtsyrer og mættet fedt, tilsat sukker samt masser af salt. Det vil sige, at når du spiser usund fastfood, får du en masse kalorier uden næringsmæssig værdi, hvilket gør at kroppen ikke får brugbar energi tilført.

Sygdom

Fastfood forøger risikoen for at få type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme, hvis man er overvægtig. Transfedtsyrer, som findes i friturestegt mad, øger mængderne af det skadelige kolesterol, LDL. Ligesom store mængder salt kan spiller ind i forhold til blodtryk, nyresten og mavekræft.

Blodsukker

Meget fastfood indeholder ofte ingredienser med hurtige kulhydrater fx hvidt brød og sukker, som hurtigt bliver frigivet i blodet i modsætning til langsomme kulhydrater fra fx grøntsager, der frigives over længere tid. Dette betyder at der sker en markant blodsukkerstigning, når du spiser fastfood, hvilket på længere sigt kan forstyrre din insulinrespons og dermed øge risikoen for type 2-diabetes.

På trods af ovenstående risici ved indtag af fastfood, skal man der selvfølgelig være plads til at nyde fastfood i ny og næ, med god samvittighed. Vær blot opmærksom på mængden og hyppigheden så det ikke bliver en vane. Fastfood behøver ikke altid at være junkfood eller dårlig mad. Med nedenstående punkter kan din fastfood gøres sundere med ganske få ændringer.

Suppler din fastfood med ekstra grønsager, drop pommes frites og spis grøntsags stænger tilstedet med evt. dip.

Fravælg alt, der er stegt i en friture

Bed om at få mindre ost på din pizza, og spring osten over i din sandwich eller burger - Vælg altid groft brød eller rugbrød, hvis det er en mulighed.

Hvis du vælger en burgermenu, så vælg en lille eller almindelig menu i stedet for en stor menu. Der kan spares mange kalorier ved at vælge en mindre størrelse

Hvis du spiser en thaiboks, så gå uden om stegt ris, stegte nudler, dybstegt kylling og rejer samt forårsruller. Vælg en lille portion almindelig ris, og bed om at få ekstra grønsager i din ret.

God fornøjelse