Krydderier og urter i maden

Urter og krydderier er nemlig ikke kun smagsgivere, der gør din mad spændende. Krydderier er yderst sundhedsfremmende på hver sin måde. Mange af dem er kendt for deres fantastiske egenskaber samt høje indhold af vitaminer og antioxidanter.

Hvidløg i maden

Enten elsker man hvidløg ellers hader man det men hvidløg er fantastisk og har en blodfortyndende effekt og forebygger forkalkning samt blodpropper. Hvidløg kan medvirke til at sænke blodtrykket og kolesterolet samt kan modvirker svamp i tarmen. Det menes desuden at hvidløg har en mindskende effekt på kræftfremkaldende stoffer.

Hvidløg har masser af antioxidanter som har en bevarende effekt på kroppen samt stimulerer immunsystemet. Der er ikke beskrevet skader eller bivirkninger af hvidløg, dog en lidt kraftig lugt.

Chili i maden

Den kraftige frugt er både elsket og frygtet på grund af sin stærke smag.

Chili indeholder mange antioxidanter som blandt andet A- og C-vitamin, og menes at have en positiv effekt på blodtryk og kolesterol i blodet.

Chilifrugten indeholder også stoffet capsaicin, hvilket er det, der giver en brændende fornemmelse i munden, når man spiser stærk chili.

Stoffet stimulerer de nerver i mundhulen og på tungen, som normalt reagerer på varme og smerte, og hjernen tror derfor, at det brænder i munden. Når man begynder at svede og bliver rød i hovedet af at spise en stærk chili, så er det faktisk kroppen forsøger at køle ned ved hjælp af sved og øget blodgennemstrømning i huden.

I pollen-tider kan chilien være en elsket hjælper, da den kan hjælpe til at lindre lidelser som tilstoppede bihuler og luftveje. Chili er desuden god for fordøjelsen og så kan den sætte fut under forbrændingen.

Persille i maden

Denne krydderurt er fuld af jern, som er god mod blærelidelser, urinvejslidelser samt mineralmangel. Drys endelig bare en stor håndfuld over din middagsret.

Persille er kendt for at afhjælpe hvidløgets ærgerlige følgesvend: hvidløgs ånde. Derfor er det en fremragende ide at lade dine hvidløgsretter følges med den friske persille.

Ingefær i maden

Den knoldede ingefær er et sandt vidundermiddel! Ud over sin fantastiske smag, kan den have gavnlig effekt på forkølelse, kvalme og maveproblemer. Den smager godt, kraftigt og friskt, hvilket bl.a. gør den til en fast ingrediens i særligt asiatiske køkkener.

Ingefær kan fås i alle afskygninger, som kosttilskud, pulver, syltet, fast, flydende mm. Men den nemmeste måde at få ingefærens velsignelser på, er at rive eller skærer den rå rod ned i kogende vand, tilsætte lidt honning og drikke blandingen som te. Derudover viser nye studier også at ingefær kan dulme kvalmen som hyppigt opstår ved kemobehandling af kræft.

Basilikum i maden

Som mange andre krydderurter er basilikum fuld af C-vitamin, og så har den en gavnlig effekt på hoste og fordøjelsen. Basilikum styrker desuden nervesystemet og anses i øvrigt for et elskovsmiddel.

Basilikum er en klassiker i både det europæiske og asiatiske køkken, dog bruges noget forskellige arter. Det fungerer godt som drys på alt fra pizza til dessert, men egner sig også godt som hovedingrediens.

Karry i maden

Karry er et blandingskrydderi som oprindeligt stammer fra Indien. Der kan være helt op til 20 forskellige krydderier i en blanding: antioxidanten gurkemeje, ingefær, kanel, koriander, nellike, muskatblomme, spidskommen mm. I Indien er det almindeligt at man blander sin helt egen karry.

Ved brug "brændes" karryen normalt først af med lidt fedtstof for at fremhæve smagen.

Karry har den særlige egenskab at være en fødevare med en af de langt højeste naturlige forekomster af kostfibre. Det gule farvestof i karry, der stammer fra gurkemeje, kan bruges som middel mod cancer. Så det er endnu en god grund til et krydre din mad også smager karry skønt og giver din krop varme.