Yoga - 5 typiske fejl

Yoga vil altid være en stor udfordring første gang, hvor alle kræfter bliver brugt på styrke-, balance- og smidighedsøvelserne. Men al øvelse gør mester og dette gør sig også gældende for yoga. Efterhånden som du bliver mere sikker i øvelserne og rutinen kommer på plads, handler det om at kigge på eventuelle småfejl. Der opnås sjældent 100% perfektion ved yoga, målet er konstant at forbedre sig. Nedenstående er typiske yogafejl, visse af dem kan du måske nikke genkendende til?

Typiske yoga fejl 

Når du dyrker yoga uden at kigge på dine fejl og uden at forsøge at rette dem, så vil din form og bevidsthed lide under det. Derudover mindsker du dit udbytte og øger risikoen for skader. 

Hvis man tænker, at yoga er vildt svært og noget for smidige mennesker, så tager man fejl. Yoga er for alle, og det er godt for alle. Det handler bare om øvelse og vedholdenhed, same at kigge på sine fejl og rette dem. 

Her er de fem mest typiske yoga fejl.

#1 Du holder vejret

Vejrtrækning er et af de vigtigste elementer inden for yoga. Med dette menes at du skal trække vejret roligt og dybt under udførelse af øvelser. Ved anstrengende træning er der en tendens til at holde vejret eller trække vejret meget hurtigt for at komme igennem øvelserne. Man kan udholde mere hvis musklerne iltes optimalt, gennem rolig vejrtrækning.

En god dyb vejrtrækning udføres således: koncentrer dig, tag en dyb indånding gennem næsen, fokuser på vejrtrækningen, fyld maven med luft, og lad den stille sive ud ad din mund, mens du tømmer lungerne helt.

#2 Du kommer til yoga, direkte fra aftensmaden

Hvis din yogatime ligger om aften, så spis gerne blot et let måltid, med en god fordeling af protein og kulhydrat, en times tid inden træningen. Du kan nemlig ødelægge træningssessionen for dig selv hvis du kommer direkte fra aftensmaden, stopmæt. En del af øvelserne vil være decideret ubehagelige at udøve og din krop bruger energien på at fordøje maden, derfor vil din ydeevne forringes.

#3 Du sammenligner dig med andre

Der er altid den ene person på yogaholdet, som synes at have hypermobile led, uden en eneste knogle i kroppen, som samtidig udfører øvelser til perfektion. Man har svært ved, at lade være med at sammenligne sig med hende, for man vil jo så gerne udføre øvelserne på samme måde som hende, måske endda bedre…

Men hende skal du ikke sammenligne dig med, du risikerer at miste din motivation og yoga har ikke konkurrence som mål, tværtimod. Yoga handler om at du individuelt skal behandle din krop og sind godt.

#4 Du presser dig selv for hårdt

I disse tider hører man altid om at træning først har været god, når det gør ondt efterfølgende. Denne tankegang må på ingen måde overføres til yoga, da det er stik modsat. Yoga må aldrig gøre ondt, og hvis det gør, skal du stoppe med det samme ellers risikerer du skader og overanstrengte muskler. Yoga handler om at lytte til din krop og være bevidst om denne, samt kroppens signaler.

#5 Du stiller dig et forkert sted

Yogaøvelser er meget komplicerede i starten og det kan derfor være svært at se hvordan træneren udfører øvelser, hvis du har placeret dig langt ude i siden eller bagerst.

Stil dig i stedet i anden bagerste række midt for. Det vil være den mest optimale plads i rummet.

Hvorfor skal man dyrke yoga? 

Der tales meget om vores mentale sundhed, og hvis det er et fokusområde for dig, som det i øvrigt burde være for alle, så er yoga et helt perfekt sted at starte. Yoga er nemlig kort fortalt godt for sindet. 

Selvom der er tale om fysiske øvelser, hvor du bruger kroppen til at komme i balance, så er netop den balance rettet mod sindet. Det betyder at du f.eks. kan lære at slappe bedre af og få styr på dit åndedræt. Det kan også betyde, at du kommer til at hvile mere i dig selv. 

Dette skyldes at du kommer i kontakt med din egen krop i det rigtige tempo. Desuden er det også en aktivitet som er oldgammel, netop fordi den virker, og så er det noget, som bruges af alt fra stressramte, som vil i kontakt med sig selv, til professionelle sportsfolk, som skal have rettet nogle ting i kroppen. 

Yoga gør også at du blive stærkere i stort set alle kroppens muskler. Selvom det måske ikke ser så hårdt ud, så er det i den grad noget, hvor du træner dine muskler. Selvom du ikke får kæmpestore muskler af yoga, så bliver du i stand til helt nye ting med denne træningsform. 

Kombiner yoga med andre former for træning

Yoga er rigtig fin at kombinerer med andre former for motion og træning. Det kan fx være løbeturene, hvor yoga faktisk styrker dit løb, hvilket du kan læse mere om her. Det kan også være styrketræning, hvor styrken i musklerne vil forbedre og styrke dine yogaøvelser. 

Generelt er det bedst at lave yoga efter løb eller styrketræning, hvis man vil lave al sin træning den samme dag. Alternativt kan man løbe eller styrketræne nogle dage og nøjes med yoga andre dage. Det giver også en god variation og en god balance mellem, hvordan du bruger dine muskler i kroppen. 

Hvis du er blevet interesseret i yoga eller måske allerede dyrker yoga, så har vi et kæmpe udvalg af yogaudstyr - tjek det ud.