Hvis der er et salgsområde der er eksploderet inden for de seneste år, så er det området inden for pulsure. Et pulsur er en bemærkelsesværdig hjælpende hånd for så vidt fritidsmotionisten som den professionelle atlet. Al den data, man som sportsudøver har brug for, sidder nu i et lille armbånd om håndleddet.
Enten kender du en, eller også bruger du selv din smartphone til at holde styr på træning og sundhed. Med skridttæller, GPS-måler og diverse træningsapps kan man registrere mange data med få fingerstrøg. Det er dog ikke altid lige praktisk, at have telefonen med sig hvor end man går, og det er her, at et pulsur er praktisk. Et pulsur bidrager med den frihed, at man kan have dem på i alle døgnets 24 timer, og alt efter variant kan man benytte sig af et hav af forskellige avancerede funktioner. Disse ure fungerer som trackers, der giver en præcis beskrivelse af ens fysiske sundhedstilstand, uanset om man ligger på sofaen eller løber et marathon.
Et pulsur kan bruges i mange sammenhæng, men er dog især populære inden for løb og cykling. Her spiller den optiske pulsmåling i håndleddet en væsentlig rolle i målingerne. Ved hjælp af lysdioder reflekteres lyset på blodårerne i håndleddet, og dette kan hermed analyseres til at finde ud af, hvad ens puls er. Pulsen er en vigtig indikator for, hvordan kroppen har det, og om hjertet pumper nok iltet blod rundt i kroppen. Et pulsur kan dog meget mere, end blot at måle pulsen.
Mange løbere og cyklister er afhængige af pulsurenes datagenerering omkring eksempelvis hastighed, distance og kalorieforbrænding. De mere avancerede pulsure der udkommer i disse dage, har også funktioner såsom forslag til restitutionstider, mælkesyretærskel, wifi til at dele resultater på sociale medier samt forslag til træningstider og ruter.
Da der findes mange forskellige slags pulsure, er det en god idé at stille sig selv spørgsmålet om, hvad man som individ vil bruge den til. Uanset formål er Garmin, TomTom og Polar de førende brands inden for pulsure, men der er stor forskel på hvad en elite-triatlet og en der blot vil optimere egen sundhed ønsker at kunne bruge pulsuret til.
Et pulsur uden GPS kan eksempelvis vælges, hvis man prioriterer længere batterilevetid over GPS-tracking. Hvis man fokuserer mere på ens generelle sundhedstilstand frem for træningsgadgets, vil et pulsur med søvnanalysering, kalorieberegner og fedtprocenttracking måske være mere tiltalende end et med aflæsning af VO2-maks, intervaltræningsforslag og musikafspiller. Uanset formål kan et pulsur være et særdeles motiverende værktøj til at præstere bedre.
Med et pulsur kan der hurtigt gå sport i altid at præstere bedre end før. Som indehaver at et pulsur bliver man bevidst om den nøjagtige intensitet under ens træning, og ikke kun den formodning man selv har bagefter. Et pulsur er et velfungerende redskab at mindske ens fedtprocent, undgå overtræning og sammenligne tidligere resultater med nye. Det er også nemt at medbringe på ferien eller på jobbet, så man altid nemt og bekvemt kan se hvad man skal forbedre eller være opmærksom på. Selvom pulsure fokuserer meget på, at man skal træne oftere og hårdere, så er de også gode som remindere til, hvornår man skal huske at slappe af, restituere og få ro i kroppen, da dette er en ligeså vigtig del af sundhed, som kost og motion er.
Inden man køber et pulsur bør man spørge sig selv om, hvad ens formål er. Er man til fitness og styrketræning er GPS-tracking måske ikke ens højeste prioritet. Inden for fitness er pulsarmbånd ved at blive mere populære end pulsurene. Et armbånd er typisk ikke så avanceret som et pulsur, men de nyere udgaver besidder dog stadig mange funktioner såsom telefonnotifikationer og måling af fedtprocent.
Hvorimod hvis man er til løb og cykling, ville man uden tvivl få gavn af et pulsur med GPS. Hvis man er meget entusiastisk, kan nogle pulsure kobles til en skocensor, der blandt andet kan måle skridtlængde og løbeeffektivitet. Triathleter bruger ofte mere avancerede sportsure der kan kobles til en kadencemåler der måler omdrejninger på cyklen, strokemonitor til analyse af svømmetag, pulsmåling under vand og forskellige censorer til de forskellige sportsgrene.
Et pulsur bør altid spændes godt til ved remmen, så det ikke glider af håndleddet eller sidder for løst til at kunne måle pulsen. Som udgangspunkt skal et pulsur sidde én fingerbredde fra håndleddet med displayet opad. Det er meget forskelligt hvordan forskellige pulsure startes op, men man kan altid vælge funktioner fra og til, for at gøre starten enklere. Nogle pulsure kommer med en mulighed for at downloade en app på sin smartphone, som man så kan connecte til sit pulsur, og se sin data på.
Det er en god idé, at lære sin maxpuls og hvilepuls at kende til at starte med, så man senere hen kan begynde at træne med pulszoner, og hermed finde den pulszone der passer til lige netop ens eget træningsmål.
For mange motionister vil et pulsur med håndledsbaseret pulsmåler være en tilstrækkelig og praktisk løsning. Man kan hurtigt og nemt tjekke sin puls under træningen, og den kan bæres 24/7 uden at man tænker over det. Dog er håndledsbaseret pulsmåling ikke helt så nøjagtig som brystbaseret, da den kan blive påvirket af spændinger og bevægelser i hånden, hvilket kan være en ulempe ved fx mountainbiking.
Derfor er brystbaseret pulsmåling bedre og mere nøjagtig i et større udvalg af sportsgrene, men sjældent nødvendig til de fleste sportsudøvere. En pulsmåler på brystet måler pulsen via analysering af elektriske signaler fra hjertet i modsætning til den optiske måling ved håndleddet. Dog ser mange brystmåleren som ubekvem at bære samt upraktisk, da den skal vaskes ofte.
Hos Apuls.dk sælger vi et bredt udvalg af forskellige pulsure til al slags brug. Du er meget velkommen til at kontakte kundeservice for at høre mere.