Effektivisér din træning med et pulsbælte - Pulsen er en vigtig faktor når man ser på kroppens overordnede fysiske tilstand. Mange atleter bruger data om deres puls, til hele tiden at træne klogere og mere effektivt, og dermed opnå bedre resultater. Med et pulsbælte får du præcis og konstant information omkring din hjerterytme, så du kan optimere din træning bedst muligt.
Et pulsbælte giver dig et præcist billede af din krops tilstand ud fra din puls. Pulsen kan defineres som hjertets slagfrekvens, altså hvor mange hjerteslag der pumper blod rundt i kroppen pr. minut. Pulsen er vigtig for ens iltoptagelse, da blodet transporterer ilt ud til kroppens celler. Et pulsbælte måler altså, hvor mange hjerteslag pr. minut dit hjerte slår under forskellig belastning. Det giver et simpelt indblik i hvad kroppens tilstand er under aflæsning. Et pulsbælte sender den målte puls videre til en forbundet smartphone under målingsperioden, så man bagefter kan se og bruge sin indsamlede data.
Pulsbæltet skal spændes rundt om brystkassen. En pulsmåler placeret på brystet, der oftest består af to registreringsfelter, måler pulsen via analysering af elektriske signaler fra hjertet. Dette sker ved at pulsbæltet registrerer hjerteslagets muskelspændinger direkte uden på brystkassen. De foretagede målinger sendes nu til det opkoblede apparat (sandsynligvis en smartphone) ved hjælp af oftest ANT+ teknologi eller bluetooth, som begge er trådløse overføringsmetoder.
Et pulsbælte kan være en stor fordel at bruge, når det kommer til cardiotræning som eksempelvis løb, cykling, langrend og så videre. Med et pulsbælte ser du hvor hårdt du presser din krop. Det hjælper dig til at holde øje med både om du træner effektivt og hårdt nok, men også om du træner for hårdt. Ved at samle data fra forskellige træningspas fra forskellig slags træning og sportsgrene, kan du finde ud af hvilken slags træning der passer netop til dig. Nogen drager nytte af hård og intens træning, mens længerevarende træning med lav puls er mere godgørende for andre.
Det er vigtigt at sørge for, at ens pulsbælte sidder korrekt efter manualen, både i forhold til placering og hvor stramt det skal sidde. Det er forskelligt om ens pulsbælte er soft- eller hardstrap. Softstrap er oftest mere behagelig, mens hardstrap har en tendens til at medføre færre problemer. De to registreringsfelter skal gerne være fugtige for optimal funktion. Sved opretholder ofte signalet, men det er en god idé at fugte dem, inden man starter træningen. For mænd skal et pulsbælte sidde lige under brystbenet, mens kvinder skal placere den lige under sports-BH’en såfremt en bæres. I begge tilfælde skal remmen spændes stramt, så pulsbæltet ikke begynder at glide ned under træningen.
Et pulsur benytter sig af håndledsbaseret pulsmåling, som er meget nemt og praktisk men ikke lige så nøjagtigt som hos et pulsbælte. Brystbaseret pulsmåling bliver ikke påvirket af eventuelle rystelser eller spændinger i håndleddet, som eksempelvis har en tendens til at forstyrre håndledsbaserede målinger ved mountainbiking. Pulsure tager typisk også 5-10 minutter, før de kan registrere den rigtige puls, i modsætning til et pulsbælte der registrerer ens puls med det samme. Dog er det ikke alle der synes at et pulsbælte er særligt bekvem at bruge, samt skal det vaskes mellem brug, og opkobles til en modtagerenhed, som eksempelvis en mobiltelefon eller computer.
Et pulsbælte skal vedligeholdes godt for at fungere optimalt. Remmen skal helst skylles efter hvert brug hvis det er et softstrap pulsbælte. Både soft- og hardstrap remme kan håndvaskes eller maskinvaskes i en vaskepose uden brug af skrappe vaskemidler, efter pulssensorerne er klikket af. De må dog ikke kommes i tørretumbleren og skal derfor hænges til tørre. Sensorerne skal blot tørres over med en klud efter hvert brug. Hvis pulsbæltet ikke skal bruges i en længere periode, er det vigtigt at pulssensorerne klikkes af remmen, så de ikke aflades.