Hvordan virker en skridttæller? Der er mange former for skridttællere derude, og der kommer hele tiden nye til. En skridttæller i sig selv kendes også under navnet ‘pedometer’. De allersimpleste skridttællere tæller kun de skridt der tages forlæns, men de fleste skridttællere i dag tæller dog alle skridt; uanset om man danser rundt i cirkler eller hopper på stedet. En skridttæller kan tælle skridt med eksempelvis en bevægelsescensor der registrerer ens bevægelser, pendul- og fjedermekanisme eller endda med en krystal der kan omdanne bevægelserne til et elektrisk signal. Sidstnævnte er mest udbredt inden for de nyere og mest populære skridttællere.
Skridtene vil så blive vist på et display via avanceret software. I en mere avanceret skridttæller kan man indtaste alder, vægt og skridtlængde for at få et mere præcist billede af, hvor mange kalorier man forbrænder ved at tage skridt. De fleste skridttællere er dog ikke 100% præcise, da det kan være svært for en bevægelsescensor at tælle korrekt ved påvirkninger fra andre bevægelser. Man skal forvente op til 5% unøjagtighed på selv de bedste skridttællere.
Det behøver ikke være dyrt eller besværligt at komme i bedre form. En lille, økonomivenlig og simpel enhed holder styr på bevægelsen for dig, helt uden du skal tænke over det. Med en skridttæller kan du altid holde styr på dit aktivitetsniveau - også når du er på farten.
Selftracking er et af de hotteste trends inden for sundhedsverdenen. Med kaloriedagbøger, søvnanalyser og fitnessapps er vi godt rustet på rejsen mod en sundere livsstil. En af de mest populære metoder til at tracke sig selv er med en skridttæller. En skridttæller er et simpelt og lille apparat der holder styr på, hvor mange skridt du tager på en given periode, eksempelvis en dag. Med vores behov for at måle og veje alt hvad vi foretager os, er en skridttæller et godt bud på en motiverende og overskuelig hjælpende hånd.
Forskning har vist, at en skridttæller kan få brugeren til at bevæge sig mere, end hvis man var foruden. Undersøgelser har vist, at testpersoner med skridttællere oplevede øget fysisk aktivitet og et fald i BMI og blodtryk. Det kan være svært at vurdere selv, hvor mange skridt man har gået i løbet af en dag, og mange har en tendens til at overvurdere deres indsats. Med en skridttæller er man altid sikret et mere præcist billede af ens aktivitet i løbet af dagen. Mange oplever, at en skridttæller kan virke motiverende til at få bevæget sig mere i hverdagen, men også på ferien. Når man står med et konkret tal i hånden, kan man blive fristet til at konkurrere mod sig selv og skridttælleren til bedre resultater.
Der findes et hav af valgmuligheder, når man står og skal vælge skridttæller. Man kan købe sig en konkret skridttæller, som kun fungerer som skridttæller, hvis det er netop den funktion man gerne vil have. Mange tæller skridt via en iPhone- eller Android-app, hvilket dog kræver at man har telefonen på sig hele dagen. De nyeste iPhones har indbygget skridttæller i en sundhedsapp, dog er apps som Runtastic, Moves og Map My Walk stadig meget populære. Salget inden for wearables, ure og aktivitetsarmbånd med skridttæller, er dog også stigende. Her kan man få alt fra de simpleste til mest avancerede armbånd, med funktioner såsom selvfølgelig en skridttæller, men også søvnanalyse, kalorieberegner, GPS og pulsmåling. Aktivitetsarmbånd varierer meget i mængde af funktioner, mens pulsure er til de mere seriøse sportsmennesker, med behov for mange data og programmer.
Læs mere om aktivitetsarmbånd her og om pulsure her.
For at få mest muligt ud af en skridttæller er det først og fremmest vigtigt, at bære den korrekt. Hvis din skridttæller ikke er et armbånd, er det en god idé, at bære den ved taljen eller brystet. Dette skyldes at de reagerer på de stød der kommer, når du bevæger dig. Forsøg viser, at målingerne bliver mere unøjagtige, hvis man bærer ens skridttæller i en taske eller bukselomme. En skridttæller måler også betydeligt mere nøjagtigt ved højere hastigheder end lave, da bevægelserne bliver større og mere regelmæssige, hvilket er nemmere at registrere.
Skridt er en simpel måde at optimere sin fysiske sundhed på, og det er en disciplin hvor alle kan være med. Skridt er blandt andet med til at styrke din knoglesundhed, optimere musklernes smidighed, få pulsen op og få frigivet endorfiner. Endorfiner forebygger stress, og får dig til at føle dig mere glad og afslappet. Altså er skridt både sunde for kroppen og for hjernen. Skridt forbrænder selvfølgelig også kalorier, hvilket er med til at bidrage til et større vægttab.
Det er anbefalet voksne at tage mindst 10.000 skridt om dagen, mens børn anbefales 12.000. Dette er det absolutte minimum, men mange er langt fra disse tal. Med en skridttæller er man sikker på altid at være bevidst om hvorvidt man har nået dette mål ved dagens ende eller ej. Det kan også være givende at sætte sig et mål, eksempelvis med hvor mange procent mere man skal gå i næste uge i forhold til den forgangne. Målene kan man nemt dele med venner og bekendte, og eventuelt udfordre hinanden til at tage flere skridt.
Da de fleste skridttællere i dag sagtens kan tælle skridt der går i andre retninger end forlæns, behøver skridtene ikke kun være i form af en gåtur. Sjove og anderledes måder at få skridtene ind kan eksempelvis være ved at danse, træne med stepbræt eller løbe. Nemme måder at få flere skridt ind i hverdagen på kunne være at tage trapperne i stedet for elevatoren, gå til de nærmeste ærinder i stedet for at tage bilen, gå en tur når du snakker i telefon, tage på shoppingtur eller eventuelt spille Pokémon Go med ungerne.
Der findes en skridttæller til ethvert behov, men mange sætter pris på en enkel variant der er nem at betjene. Man har en tendens til at bruge en skridttæller mere, hvis den er hurtig og simpel at tage frem og bruge. For folk der bare gerne vil ud af sofaen noget oftere, kan en skridttæller app være helt fint. Man får et overordnet billede af, hvor meget man har gået og hvor meget man mangler, men det kræver at man har telefonen på sig hele tiden. Præcisionen på de fleste versioner af en skridttæller app er heller ikke noget at prale af, i forhold til hvis man købte en enhed der kun fungerer som skridttæller. Aktivitetsarmbånd med skridttæller er et godt bud på en nem og smart måde at sikre sig, at man får talt alle skridt, da man ikke risikerer at glemme apparatet i tasken som fx ved en app på en telefon. Pulsure med skridttæller er ofte for de mere seriøse atleter, hvor man både får skridttæller, GPS, pulsmåling, påmindelser, træningsprogrammer, restitutionstider og meget andet.