Basketball

Denne holdsport er både fysisk udfordrende og sjov, og den giver den fællesskabsfølelse, man får af at være en del et team.

Det er en super populær sport verden over, og også i Danmark er der basketballklubber rundt omkring i landet.

Hos Apuls.dk kan du finde både basketball bolde og kurve, som giver dig muligheden for at træne dine basketballevner derhjemme.

Læs mere

Kom i gang med din basketball træning

Denne holdsport er både fysisk udfordrende og sjov, og den giver den fællesskabsfølelse, man får af at være en del et team. Det er en super populær sport verden over, og også i Danmark er der basketballklubber rundt omkring i landet. Hos Apuls.dk kan du finde både basketball bolde og kurve, som giver dig muligheden for at træne dine basketballevner derhjemme. Læs mere om basketball her, og find ud af om ikke dette kunne være en sport for dig.

Basketball boldBasketball standerBasketballkurv

Læs her om de vigtige basketball regler

Der er 5 spillere på hvert af de to hold. Formålet med spillet er at score i modstandernes kurv, samt at undgå, at der bliver scoret i dit eget holds kurv. Der hænger en kurv i hver ende af banen, men den er ikke vogtet af en bestemt spiller, som vi kender fra fodbold og håndbold.

Der gives forskellige point, alt efter hvor på banen du rammer kurven fra. Et straffekast giver et enkelt point. Der er en bue på banen, der kaldes 3-pointsbuen. Hvis du står inden for denne, når du rammer i kurven, giver det holdet 2 point. Det maksimale antal point man kan få for en scoring er 3 point. Dette sker, hvis det lykkes dig at score, mens du er uden for 3-pointsbuen.

Spilletiden i en kamp er 40 minutter. Disse fordeler sig på perioder af 4 gange 10 minutter.

Sporten handler meget om dribling. Du må kun tage ét skidt med bolden, hvis ikke du dribler. Til gengæld må du drible så langt du vil med én hånd for enten at forsøge at score, eller at kaste bolden videre til en medspiller. Når du er stoppet op eller har taget bolden i begge hænder, da må du ikke drible videre, men er nødt til at forsøge med en scoring eller spille bolden til en holdkammerat.

Du må gerne prøve at få fat i bolden fra din modstander, uanset om personen dribler eller står med bolden i begge hænder.

Der er også regler i forhold til personlig kontakt. Man må ikke dække op så tæt op ad nogen, at det ikke kan undgås, at I støder sammen. Du må heller ikke spærre for modspillerens arme, så personen ikke har mulighed for at kaste bolden. Der bliver også dømt personlig fejl, hvis der skubbes eller slås.

Hver gang et hold har scoret, bliver bolden sat i spil igen ved indkast fra baglinjen.

Reglerne her er forholdsvis simple og lette at huske. Dog er der en lang række af mere tekniske fejl og regler, som man lærer, hvis man spiller basket på lidt højere niveau. Hvis du synes det lyder kompliceret, så frygt ej, for reglerne giver naturligvis meget bedre mening, når du står på banen og prøver at spille.

Guide til de forskellige basketball positions

Når du er ved at have styr på de officielle basketball regler, kan du prøve at sætte dig ind i spillernes positioner under spillet.

Der er altid 5 spillere fra hvert hold på banen. Dog må hvert hold også have udskiftningsspillere, så holdet kan have op til 12 spillere. Herudover er der en træner og eventuelt en assisterende træner.

Dette er de 5 basketball positions:

Point Guard (PG)

Denne spillers ansvar er at styre spillet. Det er denne spiller, der lægger op til at køre de rette taktikker undervejs i spillet. En PG er god til at forstå spillets dynamik og kender sit team rigtig godt. Som PG har man et stort ansvar i forhold til, hvordan spillet lykkes.

Shooting Guard (SG)

Denne spillers primære opgave er at score point. Det vil sige, at hvis du ønsker denne position på holdet, skal du være knivskarp til at ramme kurven.

Small Forward (SF)

En SF spiller ofte tæt sammen med SG’en. Denne spiller skal være god til at få fat i bolden . Dette er især i forbindelse med en rebound, hvor SF’en får bolden tilbage i spil, efter den har ramt ringen.

Center (C)

Centerspilleren er ofte holdets største spiller. For at være Center behøver du ikke være den skarpeste til at skyde i kurven. Denne spiller skal nemlig bare kunne dominere feltet. For at kunne gøre dette, er højde klart en fordel.

Power Forward (PF)

Denne spiller er ofte også rimelig høj. PF’en har et tæt samarbejde med holdets Center, og fungerer som dennes backup på banen. Både PF og C har afgørende positioner i forbindelse med både angreb og forsvar.

Alle positioner har forskellige egenskaber og forskelligt ansvar på banen. Når det så er sagt, er det vigtigt at huske på, at basketball er en holdsport, så det er samspillet mellem positionerne, der skaber succes.

Sådan får du basketball bolden i net

Der er mange ting at koncentrere sig om på banen. Derfor er det godt at kunne et par tricks til, hvordan man nemmest skyder bolden i modstanderholdets kurv.  Her er et par gode råd til, hvordan du bliver bedre til at score.

  1. Lav en L-form med din hånd, når du skylder. Sørg for at dine albuer er i balance, når du gør det.
  2. Øjnene på skydeskiven bag kurven. Det er vigtigt, lige idet du skal til at skyde, at du trækker vejret roligt og kun koncentrerer dig om kurven.
  3. Skyd på de rette tidpunkter. Det kan godt være svært at finde den rette balance mellem at tage for mange chancer og ikke tage nok. Med tiden får du en bedre fornemmelse for, hvornår du bør tage chancen og skyde mod kurven.
  4. God balance. Hvis ikke du har styr på din balance, når du skyder, vil skuddet blive skævt. Sørg for at have styr på din holdning, så du ikke læner mod den ene side, når du skyder.
  5. Hop, når det føles naturligt. Hvis det ikke giver mening for det enkelte skud, er der ingen grund til at hoppe bare for at gøre det. Dog kan det ofte være en hjælp, hvis du laver et jævnt og stabilt hop og slipper bolden på toppen.
  6. Øv din teknik. For at bolden rammer i nettet, kræver det den rette skudteknik. For eksempel er bolden nødt til at flyve i en bue for at kunne ramme i nettet. Øv dine skud indtil teknikken sidder der, så er der større chance for, at du også kan ramme, selvom du er under pres.
  7. Mist ikke fokus, fordi du ikke scorer. Bevar fokus og fortsæt spillet. Du skal nok få en chance igen.

Det kræver masser af træning at blive god til at ramme i nettet. Det er lettere for nogen at lære end for andre. Men husk på, at der også er positioner i spillet, hvor scoreprocenten ikke er det vigtigste.

Køb din basketball kurv og bold hos os

Hvis du tænker, at det kunne være ret sjovt at prøve kræfter med basketball, kan du købe udstyret hos os. Se vores udvalg af basketballkurve og bolde, som du nemt kan bruge derhjemme.

Vi tilbyder forskellige kurve, som let kan sættes på en dør eller lignende. Du kan vælge disse i forskellige størrelser alt efter, hvad du har plads til. Når du køber en af vores Mini Hoop kurve følger der også en mini basketball bold med.

Størrelsen er ikke det eneste, der varierer i vores basketball kurve. Du kan også vælge mellem flere forskellige design. Dette er praktisk, hvis du gerne vil have kurven hængende inde i dit hus eller i din lejlighed, så du kan vælge en, der passer ind. Eksempelvis kan du købe en kurv, der er helt sort, så den ikke stjæler for meget fokus i dit hjem.

Alle vores kurve og bolde er i super høj kvalitet. Da kurvene er forskellige i både størrelse, funktionalitet og design, er der også forskel på priserne. Derfor kan du nemt vælge den kurv, der passer til dit budget.

Hvis budgettet ikke helt er til den kurv, du drømmer om, kan du holde øje med om den kommer på tilbud. Vores brede sortiment hos Apuls.dk gør nemlig, at vi altid har mange af vores produkter på tilbud. Det kan være, at du er heldig at finde din nye basketball kurv på tilbud.

Det kan være, at du allerede går til basketball i din lokale basketball klub, og gerne vil have muligheden for at træne dine skud derhjemme, eller måske du aldrig har prøvet det før. Lige meget hvorfor du overvejer at anskaffe dig en basketball kurv, er det noget, som du helt sikkert vil få både noget sjovt og brugbart ud af. Køb i din basketball kurv i dag og kom i gang med træningen.