% Vores sommer udsalg er i fuld gang - Se de brandvarme besparelser! %

Boksning

Boksning er en sportsgren og en fitnessaktivitet, som tiltrækker både børn samt mænd og kvinder i alle aldre.

Træningsformen er blevet populær som følge af det intensive træningsniveau samt mulighederne for at skabe individuel udvikling både fysisk og mentalt.

Læs mere
Sorter efter:

Guide til at komme godt i gang med boksning

Der er mulighed for selv at vælge, om du er til ren træning i form af fitnessboksning, eller om du ønsker at træne dig op til at gå i kamp med en modstander.

Træningsformen er blevet populær som følge af det intensive træningsniveau samt mulighederne for at skabe individuel udvikling både fysisk og mentalt.

Herunder ses en række af de effekter, som du kan opnå med boksning:

 • Effektiv fedtforbrænding
 • Mulighed for at træne i henhold til dine personlige ønsker og behov
 • Træning af styrke, fokus og balance
 • Mental træning i forhold til koncentration og opmærksomhed

Uanset om du ønsker at deltage i holdtræning i fitnesscentre eller bokseklubber, eller om du vil i gang med boksning som hjemmetræning, er det vigtigt, du har det bedste udstyr.

Derudover skal du have kendskab til de forskellige vægtklasser, så du kan komme godt i gang med din boksetræning.

De forskellige vægtklasser i boksning

Der er forskellige vægtklasser i boksning, som inddeler hvert medlem i en kategori i forhold vægt. Forud for hver kamp vejes bokserne for at sikre, at de overholder den vægt, som de hører til i forhold til vægtklasse.

Alle vægtklasser er inddelt i intervaller, og vægten angives i pund:

 • Stråvægt = til 105 pund
 • Let-fluevægt = 105-108 pund
 • Fluevægt = 108-112 pund
 • Superfluevægt = 112-115 pund
 • Bantamvægt = 115-118 pund
 • Fjervægt = 122-126 pund
 • Junior letvægt = 126-130 pund
 • Letvægt = 130-135 pund
 • Letweltervægt = 135-140 pund
 • Weltervægt = 140-147 pund
 • Letmellemvægt = 147-154 pund
 • Mellemvægt = 154-160 pund
 • Super-mellemvægt = 160-168
 • Letsværvægt = 168-175 pund
 • Cruiservægt = 175-200 pund
 • Sværvægt = fra 200 pund

Disse 17 vægtklasser er de gældende og overordnede kategorier. Herunder bliver bokserne inddelt i forhold til niveau samt køn. Mænd vil på amatørplan blive inddelt i forhold til de tungeste vægtklasser, mens kvinder vil blive tildelt lettere vægtklasser.

Hver vægtklasse betegnes som ”standardiseret”. Det vil sige, at bokserne i amatørsammenhæng skal holde sig inden for intervallet af pund. Dog er det muligt i professionelle kampe at aftale en anden vægt, som afviger fra boksernes vægtklasser forud for en kamp. Her omtales vægten som ”catch weight”.

Der har eksisteret vægtklasser i boksning siden 1800tallet. I takt med sportsgrenes popularitet og stigende antal af medlemmer, var der behov for at kunne inddele de mange boksere. Inddelingen af boksere skabte grundlag for at kunne etablere mere lige og retfærdige kampe. Herefter blev der sat kampe op, hvor de 2 deltagende boksere blev matchet i forhold til vægt.

De første vægtklasser var hhv. letvægt og mellemvægt og blev taget i brug i England i starten af 1800tallet. Herefter kom vægtklasserne bantamvægt og fjervægt til. Siden da er der udviklet mange flere vægtklasser, så der i dag eksisterer i alt 17 forskellige.

Boksning blev en anerkendt sportsgren i slutningen af 1800tallet, og da OL i 1904 blev afholdt, var der kommet 7 vægtklasser til, som der blev kæmpet i. Fra at være en amatørsportsgren, blev der mulighed for at bokse på professionelt plan fra starten af 1900tallet.

I dag bokses der på amatørplan i mange bokseklubber landet rundt, og sportsgrenen er ligeledes en professionel sport. Der findes verdensmestre i de mange forskellige vægtklasser, og på amatørplan bliver der kæmpet om titlerne hos både kvinder, mænd og børn (juniorer).

I forhold til de forskellige vægtklasser vil der være individuelt behov for bokseudstyr, som passer til hver bokser.

Dette bokse udstyr skal du have tjek på

Uanset om du dyrker fitnessboksning eller dyrker sportsgrenen med kampdeltagelse, er det vigtigt, at du har styr på dit udstyr og tilbehør. Dit bokseudstyr er til for sikre din sikkerhed og komfort under både træning, sparring med makker samt i kampe.

Herunder kan du finde information om det vigtigste udstyr i boksning:

 • Boksehandsker

Der findes handsker til forskellige boksetræningsformål. Sandsæk handsker er den mest brugte udgave, som anbefales at blive brugt til almindelig træning med sandsække. Handskeudgaven er ekstra tyk i polstring og vil give dine hænder god beskyttelse. Boksehandsker til sandsække er slidstærke og findes i mange størrelser til både juniorer, kvinder og mænd i samtlige vægtklasser.

Foruden sandsækhandsker finder du kamphandsker, som er specialdesignede til kampbrug. Der er strenge krav til designet af kamphandsker, som skal overholdes for, at de er godkendt at bruge. Endelig finder du sparringhandsker, som alene skal anvendes til sparring.

 • Håndbind/boksebandage

Der kan være særlige træningssituationer, som nødvendiggør, at du bruger boksebandage. Dette gælder blandt andet i forbindelse med kamp, hvor dine hænder er udsat for stor belastning fra stød og slag.

For at du har maksimal beskyttelse af dine fingre, skal dine hænder og fingre være fikserede. Dette gør du ved brug af håndbind. Du finder specielle håndbind til boksning, som kan findes med og uden elastik.

Der er stor forskel på håndbindene. De varierer i længde, bredde, farve samt elastisk materiale eller ej.

 • Tandbeskytter

Tandbeskytter er obligatorisk udstyr til kampsport. I forhold til boksning anvendes tandbeskyttere til både sparring og kamp. En tandbeskytter er et personligt stykke udstyr, som er designet i forhold til dit tandsæt. Beskyttelsen sker ved, at tandbeskytteren er formet efter dine tænder.

Du finder 2 forskellige typer tandbeskyttere – hhv. enkelt og dobbelt. Den dobbelte tandbeskytter beskytter dine tænderne i både over- og undermund. Den enkelte udgave beskytter tænderne i overmunden.

Det kan være individuelt, hvilke udgaver af bokseudstyr du foretrækker. Mens nogle har det bedste med elastiske boksebandager, har andre det bedst med de faste udgaver. Det er vigtigt for din præstation under sparring, kamp og træning, at du føler dig tryg og komfortabel med dit bokseudstyr.

Når du bokser, er det primært dine hænder, du bruger. Derfor er det vigtigt, at du har boksehandsker, som kan beskytte både knoer, håndled og fingre. Der findes handsker til kamp og til træning med sandsække, og der er stor forskel på de to forskellige udgaver.

Vælg det bedste udstyr til boksning

Når du vil have det bedste udstyr til din boksetræning, skal du vælge udstyr i henhold til din træningsform, krop og komfort.

Du skal være grundig i undersøgelsen af, hvad der vil være det rette udstyr til dig og dine behov. Du skal kende til hvert type udstyr og deres størrelser og forskelligheder.

Det er særligt valget af dine boksehandsker, som du skal have styr på, da dette er basalt udstyr for din boksning.

Du skal blandt andet have kendskab til, at der er forskellige størrelsesguider i forhold til, om du vælger sandsækhandske eller sparringhandske. Og du skal kende til de forskellige designs i forhold til omfang af polstring.

Hvor kamphandsker og sparringhandsker angives i Ounz (Oz), bliver sandsækhandsker angivet i de velkendte størrelser Small, Medium og Large. Der er stor forskel på, hvordan du vælger den rette handske til dine boksebehov.

Der findes kamp- og sparringhandsker fra 8-18 Oz, og du skal vælge boksehandske i forhold til, hvor meget polstring, du har brug for. Polstringen er lavet af stødabsorberende materiale. En handske i størrelse 10 Oz vil give dig mindre polstring og beskyttelse end handsken med størrelse 16 Oz. Omfanget af polstring fortæller dig om, hvor meget beskyttelse du vil få med den pågældende handske:

 • Til amatørkampe, træning på sandsæk og let sparring: 10-12 Oz
 • Til træning og let samt hård sparring: 12-14 Oz
 • Til træning, hård sparring og til kampe for mænd i høj vægtklasse: 16-18 Oz

Vælg ud fra dit træningsformål

Du skal vælge størrelse på dine boksehandske i forhold til dit træningsformål.

På samme måde skal du vælge tandbeskytter i forhold til, hvilket omfang af beskyttelse du har brug for. Der findes mange forskellige modeller af tandbeskyttere, som blandet andet kan fås med gel. Du former selv din tandbeskytter ved at sætte den ned i kogende vand, hvorefter materialet blødgøres, og du kan sætte den op på dit tandsæt.

Herefter vil materialet størkne og forme sig unikt til at passe til dine tænder. Dette beskyttelsesudstyr findes i mange forskellige farver. Du må ikke vælge rød farve, når du bærer tandbeskytter til kampe, da farven kan forveksles med blod.

Dit mentale velvære har stor betydning i boksning. Du skal kunne hvile i dit udstyr, så du kan udvise overskud, fokus og have fuld koncentration på kampen eller træningen.

Dette sikres, når du udvælger udstyr, som både i model, udgave og farve passer til dig.

Find dit rette bokseudstyr i vores brede sortiment hos Apuls.dk i dag og kom godt i gang med din boksetræning..