Medicinbold

Medicinbolde (eller Medicine balls) er tunge bolde, som anvendes til at skabe belastning i forbindelse med træning af kroppens store muskelgrupper.

Læs mere
Sorter efter:

Der findes 2 udgaver og kategorier for boldene, som du blandt andet skal have kendskab til, når du ønsker at anskaffe dig det bedste redskab til din træningsform:

  • Rage Balls
  • Slammer Balls

Slammer Balls er kendetegnet af ikke at have ”bounce”. Det vil sige, at bolden ikke hopper tilbage, når du kaster den ned i jorden. Denne udgave vil være velegnet til crossfit.

Rage Balls har den fordel at have en kraftig syning i den ene side, som er med til at give dig et fast og stærkt greb om redskabet. Dette er fordelagtigt i en række crossfit-øvelser.

Medicinbolde er perfekte hjemmetræningsredskaber, da de findes i et hav af udgaver og størrelser, så du kan finde den rette model til dig. Og der findes masser af effektive øvelser til både nybegyndere og øvede, som du kan lade dig inspirere af til hjemmetræningen eller fitnesscenteret.

Det vigtigste parameter du skal være opmærksom på, når du køber dette træningsredskab er, at du ikke må vælge en for tung udgave.

Det anbefales, at du hellere er tilbageholdende med at udfordre belastningsgraden fremfor at være for ambitiøs. Herved opnår du de største effekter af din træning og mindsker ikke mindst risiko for skader.

Medicinbold

Medicinbold øvelser der træner hele kroppen

Det vil være karakteristisk for øvelser med disse bolde, at de foregår i et højt tempo med forskellige sets. Det er denne intensive og afvekslende træningsform, som er med til at skabe de effektive resultater, og som er med til at gøre redskabet populært hos mange.

Udover særligt tilrettelagte øvelser med medicinbolde, kan du desuden anvende redskabet som vægt i forbindelse med anden kropstræning.

Lounges med overhead press (træning af skuldre, baller og lår)

Stå med samlede fødder og spænd godt op i maven, så du stabiliserer din ryg. Hold din bold med begge hænder ind til maven. Løft den ene fod og find balancepunktet. Hold denne stilling i et par sekunder.

Træd nu et langt skridt frem (lad hælen ramme jorden først). Skub din kropsvægt fremad mens du nu løfter bolden op i strakte arme over dit hoved. Sænk bolden ned til udgangspunktet ved dit bryst efter et par sekunder.

Træd tilbage til din startposition og gentag bevægelsen med modsatte ben.

Omvendt kast med bold (træning af ben, hofte, lår og skuldre)

Stå med en skulderbreddes afstand imellem dine fødder. Hold om din bold med begge hænder lige foran dit bryst. Det er vigtigt for at udføre øvelsen korrekt, at dine albuer peger nedad mod underlaget.

Spænd op i maven og hold ryggen rank, imens du nu sænker dig så langt ned mod gulvet, du kan (lad bolden komme imellem dine ben, mens du sænker dig bagud).

Udfør selve bevægelsen ved at kaste bolden så langt ud bag dig, ved at trække dig op og kasten bolden over dit hoved.

Under denne øvelse skal du være opmærksom på at have nok plads bag dig.

Wall Ball (træning af lår, mave, baller og arme)

Placer dig foran en tom væg eller mur og stå med en skulderbreddes afstand imellem dine fødder. Du skal befinde dig med cirka en arms længde fra muren.

Hold din bold foran brystet, mens du går ned i en squat.

Udfør bevægelse ved at rejse dig op med eksplosiv kraft og kast bolden op mod muren.

Sørg for at kaste bolden højt op. Når bolden falder ned med tyngdekraften, griber du den i faldet og går ned i en ny squat.

 

Medicinbold øvelser

Sådan kommer du godt i gang med at lave øvelser med medicinbold

For at få det maksimale udbytte af din medicinbold, handler det først og fremmest om at udvælge produkt specifikt i forhold til dig. Her skal du vælge dit redskab efter vægt, træningsformål samt pris.

Til en lang række øvelser skal du bruge medicinbolde, som passer til din skulderbredde.

Derfor skal du vælge dit redskab efter dets diametermål.  

Derudover skal du vælge redskab efter vægt. Vægten på bolden er med til at afgøre, hvilken træning du kan lave med redskabet.

Med de tunge udgaver kan du bruge den til intensiv styrketræning eller cardio. Du kan lave mere teknisk orienteret træning med en mindre tung bold, som du kan træne og lære bevægelser med. Endelig kan du lave balanceøvelser og lettere styrketræning, når du vælger de klassiske vægtudgaver.

Det er ikke alle træningsformer, hvor du behøver en stor belastning.

Herunder kan du få et overblik over dine valgmuligheder med hensyn til vægt:

  • Let: 1 – 5 kilo
  • Mellem: 5 – 20 kilo
  • Tung: 20 kilo+

Du finder medicinbolde med vægt på op til både 30 og 40 kilo.

Som nybegynder anbefales det at starte med en let eller mellem udgave.

Skal jeg vælge Slammer Ball eller Rage Ball?

Når du træner derhjemme eller i fitnessstudie, vil du typisk bruge din bold som styrketræningsredskab. Og mange af de effektive øvelser kan minde om dem, der udføres i crossfitcentre.

Det kan være en fordel for dig som er ny med træningsformen at vælge Rage Balls, da de giver dig et godt greb om bolden.

Grundlæggende vil teknikken i forhold til de to udgaver være ens. Selvom Slammer Balls ikke kan bounce, skal du primært være opmærksom på kvaliteten, hvis du vil være sikker på at have et solidt redskab. Rage Balls er typisk fremstillet af kraftig vinyl.

Hvad angår pris, findes der både budgetvenlige udgaver af begge typer medicinbolde samt mere eksklusive og dyrere kvalitetsudgaver.

Ønsker du et kvalitetsprodukt, kan Reebok Medicine Balls være et godt valg. Hvis du ønsker et billigere produkt men med høj funktionalitet, kan du finde forskellige produktudgaver fra Liveup Medicin Balls.

 

Medicinbold øvelserMedicinbold

Medicinbold i læder for dig der ønsker eksplosiv træning

Når din medicinbold er fremstillet af kraftigt læder, er der et par særlige forhold, du skal være opmærksom på. Disse handler om anvendelse og vedligehold.

I læderudgave vil bolden være oplagt til intensiv styrketræning, og materialet vil give maksimal holdbarhed på din bold. Læder holder til at blive brugt igen og igen.

Dog skal du sørge for at pleje det for at opnå den lange levetid på produktet.

Det anbefales, at du plejer det med læderfedt fra tid til anden, så læderet bibeholder sin styrke og modstandsevne.

Har du et træningsprogram, hvor øvelserne handler om, at din medicinbold skal kunne hoppe, vil læderudgaven være et godt valg.

Den kan holde til at blive pumpet op, så hoppeevnen øges.

På grund af læderes naturlige, faste struktur, giver disse udgaver give et sikkert greb, når du træner med dem.

En ekstra fordel som findes med denne udgave, er det lækre, visuelle design. Medicinbolde i læder ser elegante og stilrene ud, og dette kan have betydning for dig, som primært træner i hjemmet. Her kan du sagtens have dine bolde stående fremme.

Mulighed for alsidig træning med medicinbold

Medicinbolde er funktionelle træningsredskaber, der er designet til eksplosiv styrketræning og kan anvendes af alle voksne personer. Det er ikke kun elite sportsfolk, som har gavn af at øge deres muskulatur for at præstere bedre i andre sammenhænge.

Også alle andre kan opnå effekter ved at bruge træningsredskabet til at øge styrken i både arme og ben samt ryg og skuldre.

Særligt i forhold til maveøvelser er bolden blevet et populært redskab hos mange, som med målrettet træning får stærke mavemuskler.

Både Slammer Balls samt Rage Balls giver dig mange træningsmuligheder:

  • Du kan træne alene eller sammen med en makker
  • Du kan træne, hvor du vil
  • Med målrettet træning kan du hurtigt skabe progression i din træning
  • Du har mulighed for selv at tilpasse belastningsgraden i forhold til valg af vægt
  • Der findes masser af gode øvelser til all-around træning

Hvorfor er træning med medicinbolde blevet populært?

I træningscentret har du mulighed for at træne på forskellige maskiner. Her vil din krop være ’fastlåst’ i en bestemt position, som begrænser dens bevægelighed og hæmmer den i selv at skabe en naturlig balance under træning.

Medicinbolde anvendes i frie bevægelsespositioner for kroppen, hvor den på naturlig vis bliver styrket i sine muskler gennem den vægtmodstand, som boldene giver.

Styrketræningsredskabet er et oplagt hjemmetræningsredskab, da det er yderst fleksibelt at have med på farten.

Dette er et attraktiv parameter for mange mennesker, som har en travl hverdag, men som ønsker at styrke kroppen gennem effektiv core- og balancetræning.

Sidst men ikke mindst findes der bolde til ethvert budget. Dette gør det muligt for alle at kunne begynde at træne derhjemme og opnå positive resultater.

 

MedicinboldMedicinbold øvelser

Medicinbold på 5 kg er et godt begynderredskab

5 kilo ligger midt i intervallet, når du finder medicinbolde som sæt. Denne udgave er vægtmæssigt et godt og alsidigt redskab, som du kan bruge til langt de fleste øvelser. Foruden styrke har du mulighed for at lave en masse tekniktræning med denne vægt.

Du kan finde udgaver, som både egner sig til at blive brugt indenfor og udendørs.

Når du køber bold, skal du være opmærksom på, om det primært skal anvendes til at styrketræne med, eller om det skal bruges til at kaste med.

Når du når ned i den lette ende af vægtskalaen, vil du få større træningsmuligheder med din medicinbold.

Når du bruger bolden på 5 kilo til at kaste med, anbefales det, at du bruger begge hænder. Herved undgår du at overbelaste din dominerende arm og tilhørende skulderled.

Som nybegynder er det særligt vigtigt, at du er opmærksom på vægten.

Den ideelle vægt er en, som du kan kontrollere, og som giver dig tilpas belastning.

5 kilo på en medicinbold er nok til at nedsætte bevægelseshastigheden på din krop under en øvelse, uden at du samtidig mister kontrollen.

Går du for ambitiøst til værks med en for tung bold, risikerer du at miste grebet og at udtrætte samt belaste dine muskler.

Derfor vil 5 kilos udgaven være en tilpas størrelse for de fleste at begynde med.

Hos Apuls.dk finder du en række forskellige designs på denne udgave. Om du er til klassisk sort eller en pangfarve, afhænger af fabrikant og dit foretrukne valg.

Når du er blevet fortrolig med styrketræning, og din krop har tilvænnet sig bevægelserne med vægt, kan du øge belastningen med tungere bolde. Eller du kan prøve kræfter med flere øvelser, hvor du har mulighed for at træne mere eksplosivt.

Hvad er en medicinbold?

Er en stor tung bold, som giver mulighed for en masse skub- og sving øvelser, som træner store dele af kroppen. Med en medicine ball har du også mulighed for at lave en lang række maveøvelser ved at ligge dig med bolden, og føre den fra side til side, så du derved får belastning på dine maveøvelser.

Medicine balls kan benyttes til mange forskellige øvelser, som primært er indenfor core- og balancetræning.

Hvis du søger billige medicine balls anbefaler vi Liveup Medicine Balls og hvis du søger den bedste kvalitet, anbefaler vi Reebok Medicine Balls.

Der findes 2 underkategorier til medicine balls, der kaldes rage balls og slammer balls. Herunder kan du læse om de to andre former for medicine balls.

Rage balls
Rage balls benyttes ofte i crossfit træning. De er ofte fremstillet i kraftig vinyl og har en meget kraftig syning på den ene side, som giver dig et bedre greb i nogle af øvelserne.

Hvis du ønsker en billig model anbefaler vi Titan BOX Rage Ball modellerne og hvis du ønsker det ypperste, anbefaler vi MD Rage Balls.

Slammer balls
Denne type af medicine balls kaldes slammer balls og har den store fordel, at de ikke har nogen "bounce". De hopper altså ikke tilbage, når du kaster dem i jorden. Dette gør dem ideelle til en del crossfit øvelser.

Hvis du søger billige slammer balls, i en god kvalitet anbefaler vi Titan Box Slammerball modellerne og hvis du søger det ypperste i kvalitet, anbefaler vi MD Slammerball modellerne.

Når du skal vælge vægt på din medicine ball, er det vigtigt du ikke vælger en for tung bold. Du skal vælge en bold du kan håndtere, så du ikke belaster dine led unødvendigt. Det kommer også an på hvilke øvelser du skal bruge bolden til.

Hvis du er i tvivl om hvilken vægtklasse du skal vælge, så er du altid velkommen til at kontakte os, så vi finder den helt rigtige medicine ball til dig.

Alt indenfor træningsudstyr og træningsmaskiner

Udforsk også vores store udvalg af andet spændende træningsudstyr for mere inspiration til din træning! Hos Apuls.dk har vi et stort udvalg af træningsudstyr af høj kvalitet.

Se bl.a. vores mange håndvægtekettlebellstræningselastikker og meget andet.

Hos Apuls.dk har vi ligeledes et stort udvalg af spændende træningsmaskiner for mere inspiration til din træning!  Se b.la. vores mange romaskiner, løbebånd, motionscykler og meget andet her på siden. Du er også meget velkommen til at besøge vores blog for endnu mere inspiration til din træning!