Når man går i et fitnesscenter er det meget sandsynligt at man ser en del vægtløftere rende rundt med bælter om maven. Det er dog ikke blot for at se seje ud, eller for at holde bukserne oppe. Et træningsbælte er absolut ikke et krav for at kunne dyrke vægtløftning og anden styrketræning, men det kan give en en fordel på flere områder. Den basale funktion af et træningsbælte er at øge det intra-abdominale tryk. Det vil sige at det hjælper dig til at opretholde en stabil core imens du udfører de forskellige træningsøvelser.
Vil du også gerne undgå skader og træne smertefrit når du løfter vægte? Vil du styrke dine løft til at blive bedre og stærkere? Så kan det være, at et træningsbælte er lige noget for dig.
Som sagt er et træningsbælte ikke et must for at dyrke optimal vægtløftning. Det kan dog bidrage med mange fordele, som du kan drage god gavn af. Eksempler på fordele ved brug af et træningsbælte kan være:
-din stabilitet øges, og derved kan du træne med tungere vægte
-risikoen for rygskader mindskes markant ved en stabil core
-øget specificitet
-holder på varmen omkring lænden (også skadesforebyggende)
Man må føle sig lidt frem til, hvorvidt man synes, at et træningsbælte optimerer ens træning. Det frarådes kraftigt at have et træningsbælte på fra start til slut under hele træningen, altså under alle øvelser. Der er en bestemt række øvelser der anbefales i brug af træningsbælte hvilket er; squat, dødløft, military press og overhead press. Hvis disse øvelser indgår som en primær del af din træning, kan det være givende at prøve sig frem med et træningsbælte, for at se, om det er noget der kan være givende for din træning. Det anbefales dog også kun at bruge bæltet i de tungeste sæt, og altså ikke lige fra man eksempelvis starter med at squatte og til slut.
Som tidligere nævnt bør bæltet kun bæres i forbindelse med bestemte øvelser med tung belastning og bestemt ikke under hele træningspasset. Når du tager bæltet på, skal du tage en dyb indånding og holde vejret. Derefter spænder du i mavemusklerne ud mod bæltet mens du spænder dit træningsbælte ind. Det skal sidde godt til, så det ikke kan glide op og ned, men samtidig ikke sidde for stramt. Det er meget individuelt hvor man godt kan lide at placere sit træningsbælte, og derfor anbefaler vi, at du selv eksperimenterer med det, så du kan finde ud af, hvad der fungerer bedst for netop dig.
Der findes 3 primære slags træningsbælte; vægtløftningsbælte, styrkeløftsbælte og neopren bælte. Styrkeløftsbæltet har samme bredde hele vejen rundt, og egner sig godt til tunge løft der har brug for maksimal støtte. Vægtløftningsbæltet er bredere bag i men smallere foran, hvilket gør bæltet mere mobilt og bevægeligt. Dette er optimalt for øvelser der kræver mere frihed til at kunne bevæge sig. Dette type bælte er oftest det foretrukne bælte inden for bodybuilding. Et neopren træningsbælte besidder ikke den samme støtte som de 2 andre, og har ikke den samme indflydelse på tungere løft. Dette bælte bruges mere til at holde lænden varm samt supporte en smule.