Spiselige insekter

Spiselige insekter - fremtidens fødevare - De fleste ved sikkert at en lang række insekter er spiselige, og at det længe har været en del af hverdagskosten i de mere eksotiske lande. På det seneste har spiselige insekter dog fået en del mere opmærksomhed herovre i vesten og bliver endda betegnet som fremtidens fødevare.

Spiselige insekter har rigtig mange fordele, både for naturen og miljøet, men så sandelig også for din sundhed. De er ikke kun bæredygtige og sunde, de smager tilmed også rigtig godt, selvom det for nogle mennesket kræver meget overvindelse at skulle smage på. Der findes spiselige insekter i mange forskellige smagsvarianter, så der skal helt sikkert findes en variant der er lige noget for dig... Læs mere


Insekter - red din sundhed og planeten

Spiselige insekter er på det seneste gået hen og blevet en uundgåelig trend på medierne, men et mediestunt er de blot ikke. Spiselige insekter er ikke kun sunde for dig, men faktisk et supersundt våben i kampen om at modvirke den globale opvarmning på vores planet.

Hvad gør spiselige insekter så sunde?

Det er ikke blot et reklamestunt at insekter er supersunde at inddrage i sin daglige kost. Faktisk har FN længe anbefalet, at man burde spise flere insekter. Omkring 2 milliarder mennesker af verdens befolkning har faktisk allerede spiselige insekter inddraget i deres daglige kost, mens vi her i vesten halter gevaldigt bagud. Insekterne er meget proteinholdige og indeholder en lang række unikke smagsstoffer. Proteiner i spiselige insekter indeholder alle de essentielle aminosyrer for en optimal sammensætning af næringsstoffer gennem kosten.

Ud over proteiner er der også de essentielle fedtsyrer omega 3 og omega 6 som kroppen ikke selv kan danne - derfor er de vigtige at få ind gennem kosten. Spiselige insekter har også et højt indhold af forskellige vigtige vitaminer og mineraler som fx B12, der sørger for at kroppen producerer nok røde blodlegemer og at nervesystemet fungerer optimalt. Tilmed mætter spiselige insekter godt, da de er rige på fibre, som gør dem super sunde for tarm- og immunsystemet. På trods af deres lille størrelse indeholder insekter faktisk mere protein pr. gram end de mere ‘normale’ produktionsdyr; såsom køer, grise og kyllinger.

Hvorfor er spiselige insekter gode for miljøet?

Anvendelse af spiselige insekter er en fantastisk måde at hjælpe bearbejdningen planetens klimaforandringer på. Produktion af spiselige insekter udleder både mindre CO2, har et langt lavere forbrug af vand, har høj udnyttelse af foder og bruger væsentligt mindre plads. For at putte det ind i perspektiv kan vi sammenligne insekterne med andre former for kød. Eksempelvis bruges der 15.000 liter vand til at producere et kilo oksekød, hvor der kun bruges sølle 8 liter til et kilo fårekyllinger.

Produktionen af et kilo oksekød udleder tilmed 15.000 kilo CO2, mens insekterne imponerer med 100 gange så lidt; nemlig 0,15 kilo. Kødindustrien er en af de største problemer hvad global opvarmning angår, og det er et massivt problem, hvis vi ikke skærer ned på vores kødforbrug, især os danskere da vi tilhører den befolkningsgruppe der spiser mest kød pr. indbygger i hele verden.

Spiselige insekter kræver hverken meget foder eller plads, og derfor giver det stor gevinst at kunne opdrætte dem på meget få ressourcer. At skifte kød fra produktionsdyr ud med spiselige insekter er fantastisk givet ud for at give en hjælpende hånd med i kampen mod global opvarmning, samt få en god samvittighed.

Hvilke insekter spiser man, og hvordan smager de?

Melorme er en af de mest udbredte arter når det kommer til spiselige insekter. Dog er det lidt sjovt at de kaldes melorme, da det faktisk er larver. Fårekyllinger er også meget populære. Ellers findes der eksempelvis også Buffalo-insekter og græshopper inden for de mest populære sortimenter. Der er mange forskellige måder at indtage disse insekter på, så de både kan købes som snack eller som ingrediens i madlavningen. Insektmel er eksempelvis en lækker addition til bagning af kager og brød, hvor man kan bytte noget af det traditionelle mel ud med insektmelen. Der fås også insekt proteinbarer og insekt drikkevarer.

Mest populært, og godt at starte med, er insekt snacks. Disse snacks er spiseklare og lige til at tage med på farten eller med hjem til venner og familie. Insekt snacks kan fås i mange varianter; chili eller sour cream and onion smagsvarianterne er især populære og tilfredsstillende. Ud over de tilsatte krydderier smager insekter meget af umami som er den femte grundsmag. Umami har en smagsforstærkende effekt, og gør at insekterne smager super lækkert sammen med krydderierne.

Hvordan bruger jeg spiselige insekter i min daglige kost?

Foruden bagning med insektmel, insekt barer, drikkevarer og snacks er der mange måder at inddrage insekter i hverdagskosten på. Der findes mange opskrifter på internettet hvor de spiselige insekter inddrages eksempelvis i wok, småkager, salater, brød, deller og meget andet. Om man er til sødt eller salt, findes der helt sikkert en opskrift, der vil få dig til at glemme alle normerne omkring at det burde være grænseoverskridende at spise de fantastiske insekter.


Filter

Filter

  • Pris
    -
  • Producent
    Vis mere ()
  • Energi (Kcal / Kj) pr. 100g
  • Protein pr. 100g
  • Fedt pr. 100g
  • Kulhydrat pr. 100g
  • Natrium pr. 100g