Energidrik

Hvad er energidrik

En energidrik er en læskedrik med et højt indhold af koffein, samt eventuelle andre stoffer, der kan give dig et skud energi i hverdagen. Energidrik kan også indeholde forskellige former for vitaminer og mineraler eller proteiner.

Hos Apuls forhandler vi

Læs mere

Hos Apuls forhandler vi Bodylab Protein Ice Coffee, som er en iskaffe udviklet i samarbejde med professionelle baristas. En dåse indeholder 250 ml iskaffe med 25 gram protein pr. drik. Derudover er der ingen tilsat sukker i den lækre kaffedrik, der både tilfører et skud energi samt en mængde protein til din hverdag.

Hvad gør energidrik ved kroppen - er det farligt?

I Danmark er der skrappe regler for, hvor meget koffein der må være i energidrikke, og du kan derfor sagtens nyde energidrikke fra det danske marked uden at være bekymret. Dog er det vigtigt at huske på, at et overdrevent indtag af energidrik ikke er sundt, ligesom et overdrevent indtag af alle andre føde- og drikkevarer ikke er sundt. Så i bund og grund er det bare vigtigt, at du husker at spise sundt og varieret og ikke lader energidrik erstatte almindeligt mineralvand.

Der kan være en konsekvens ved at blande energidrik med alkohol, da energidrikken kan sløre alkoholens virkning, så du ikke opfatter, hvor meget alkohol du egentlig har indtaget. Derudover kan blandingen af alkohol og energidrik være skadeligt for hjerte-kar-systemet.

Mange energidrikke har den ulempe, at de feder utroligt meget, da de har et højt indhold af flydende sukker. Dette er heldigvis ikke tilfældet med Bodylab Protein Ice Coffee, hvor der overhovedet ikke er tilsat sukker.

Koffein i energidrik har den virkning, at det stimulerer nervesystemet, hvilket er det, der giver den opkvikkende effekt. Når du indtager koffein på flydende form, for eksempel gennem energidrik, absorberes det hurtigt i kroppen, da det allerede er opløst. Det absorberes i blodbanen og fordeles i hele kroppen. Videnskaben viser, at den største mængde af koffein i blodet vil være at finde en time til halvanden efter indtagelse af energidrik, kaffe eller andre koffeinholdige væsker. Koffeinet bliver i kroppen i 3-7 timer efter indtagelse, alt efter personen.

Der er mange myter om, at koffein og energidrik er vanedannende, hvilket det godt kan være, hvis det indtages i større mængder. Men koffein og energidrik er slet ikke på linje med for eksempel nikotin eller narkotika, der i langt højere grad er afhængighedsskabende.

Hvornår må man drikke energidrik?

Det frarådes at børn indtager energidrikke, da selv et lille indhold af koffein kan give uro og irritabilitet, fordi børns hjerne er under stor udvikling, og derfor er de mere følsomme overfor koffein, end voksne er. Derudover frarådes det gravide og ammende at indtage energidrikke, da koffeinindholdet kan påvirke barnet.

Hvor meget energidrik må man drikke?

Fødevarestyrelsen anbefaler voksne at indtage maks 400 mg koffein om dagen, da der ikke er påvist skadelige effekter ved indtag af denne mængde koffein på længere sigt. En energidrik fra det danske marked vil typisk indeholde koffein svarende til en kop kaffe. Efter 3-4 kopper kaffe eller 3-4 energidrikke, vil du typisk have indtaget omkring 400 mg koffein.

Der findes koffein i flere føde- og drikkevarer for eksempel i cola, chokolade, te og kaffe, hvilket du skal huske at tage højde for i forhold til dit indtag af energidrik.

Her er en liste over, hvor meget koffein der findes i forskellige føde- og drikkevarer:

  • 0,2 liter kaffe: 100 mg koffein
  • 0,2 liter te: 30 mg koffein
  • 100 gram chokolade: 38 mg koffein
  • 0,5 liter cola: 50 mg koffein
  • 0,25 liter energidrik: 80 mg koffein

Koffeinindhold i energidrik

I Danmark svarer den maksimale mængde af koffein, der er tilladt i energidrik, til den mængde koffein der er i en kop kaffe.

Koffein findes naturligt i blandt andet te, kaffe, kolanødder, kakao og guarana, og når det tilsættes andre fødevarer, såsom energidrikke, sker det i form af ekstrakter udvundet fra en naturlig koffeinkilde såsom kakao eller kaffe.

Energidrik virkning

Energidrik har en opkvikkende virkning, da koffein påvirker hjernen, så du føler dig opløftet og mindre træt. Det frarådes for børn under 18 år at indtage koffein og dermed energidrik. Voksne bør ikke indtage mere end 400 mg koffein om dagen, hvilket svarer til 3-4 kopper kaffe. Hvis du indtager for meget koffein om dagen, kan det føre til hjertebanken eller søvnbesvær. Dermed ikke sagt at energidrikke er skadelige, energidrikke har også gavnlige effekter, da de giver et skud energi, og flere energidrikke indeholder vitaminer eller protein. Så i bund og grund handler det bare om ikke at overdrive forbruget af energidrik - alt med måde.

Undersøgelser har vist, at et mådeholdigt indtag af energidrik kan styrke udholdenhed og kocentrationsevne, men en kop kaffe med lidt sukker i kan faktisk have samme effekt, så det er en smagssag, hvis du mangler lidt energi i hverdagen eller inden træning. Energidrik giver hurtig og ikke længere varende energi, derfor skal det indtages lige når du skal præstere for eksempel til træning eller på arbejdet, og ikke en halv time før. Koffein øger hjerterytmen, hvilket gør, at der kan sendes mere ilt rundt i kroppen, som er gavnligt når du skal træne eller holde fokus. Husk dog, at en enkelt energidrik inden træning, eksamen eller anden præstations krævende udfordring er nok. Det er ikke sundt at indtage energidrik, eller koffein i det hele taget, i for store mængder.

Det er populært at blande energidrik med alkohol, hvilket i virkeligheden er en dårlig ide, da virkningen fra energidrikken kan sløre alkoholens virkning, så man ikke opfatter, hvor meget alkohol man egentlig har indtaget. Energidrik er, ligesom alkohol, også vanddrivende, derfor vil det gøre, at du oftere skal tisse, når du indtager energidrik.