Juleopskrift: Veganske julesmåkager

Hvad er jul uden småkager? Disse veganske julesmåkager er perfekte til en kop varm kakao eller kaffe på en kold vinterdag.

I juletiden forkæler vi os selv som regel mere (eller det gør vi i hvert fald), så det er derfor vigtigt med nogle sukkerfrie alternativer til at afbalancere det.

Denne form for småkage hedder Spekulatius og er en krydret shortcrust-kiks. De bages traditionelt til St. Nicholas’ dag i Holland og Belgien, og i Tyskland og Østrig spise de dem omkring jul.
Der er forskellige typer spekulatius kager – krydret, mandel og smør. Denne opskrift er en blanding mellem krydret og mandel, da der bruges mandelsmør, men også en masse krydderier.

Til sødme bruges agavesirup. Mandelsmør og plantebaseret mælk tilføjer dejen en dejlig fugtighed. De tørre ingredienser er en blanding af mel, mandler og havregryn. Du kan vælge at bruge fuldkornsmel eller glutenfri mel, hvis du vil have glutenfri småkager. Til sidst er der tilføjer appelsin skal, fordi appelsin er lig med jul og passer perfekt sammen med mandler og de andre krydderier.

Dejen fremstilles ved blot at blande de tørre ingredienser og derefter tilsætte de våde ingredienser, som er smeltet. Dejen skal køle i en halv time, før du ruller den ud, så den er lettere at arbejde med.
Det kan være en fordel af rulle dejen ud mellem to stykker bagepapir, så du ikke behøver at bruge mel til at forhindre, at dejen klistrer.

Spekulatius småkager har typisk en form som et billede eller en figur. Traditionelt fortalte disse forme historien om St. Nicholas.
I Danmark vil vi normalt bruge julekagestempler, som snemand, juletræ osv.

Forberedelse: 40 minutter | Tilberedning: 10 minutter

Opskriften giver 50 småkager.

Ingredienser

  • 100 g mel
  • 50 g havregryn
  • 50 g mandler (hakkede)
  • 1 tsk. bagepulver
  • 4 tsk. speculoos krydderi (kan købes eller laves selv)
  • En smule salt
  • 1 tsk. appelsinskal
  • 1 spsk. malet hørfrø (+2 spsk. koldt vand)
  • 80 g agavesirup
  • 120 g mandelsmør
  • 60 ml plantebaseret mælk

Speculoos krydderi:

  • 2 tsk. stødt kanel
  • ½ tsk. stødt muskatnød
  • ½ tsk. stødt ingefær
  • ½ tsk. stødt nelliker
  • ¼ tsk. stødt anis
  • ¼ tsk. stødt koriander

Fremgangsmåde

  1. Bland det malede hørfrø med koldt vandt og stil det til side.
  2. Tilsæt de tørre ingredienser (mel, havregryn, mandler, bagepulver, krydderiblandingen, salt og appelsinskal) i en stor skål og rør det sammen.
  3. Smelt mandelsmør og agavesirup i mikroovnen eller over medium varme. Derefter tilsættes de tørre ingredienser.
  4. Tilsæt blandingen af hørfrø og vand og plantebaseret mælk og saml til en dej. Det kan være nemmere at bruge dine hænder her. Form dejen og pak den ind og sæt den i køleskabet i 30 minutter.
  5. Forvarm ovnen til 180 grader. Rul dejen ud mellem bagepapir så den er ca. 1 cm tyk. Skær kagerne ud og læg dem på en bageplade med bagepapir.
  6. Bag småkagerne i 10 minutter. Hold øje med dem, da de brændet let på. Tag dem ud af ovnen og lad dem køle af.

Note

Hold nøje øje med småkagerne, da de let brænder på. Tag dem hellere ud i god tid, selvom de ser undertilberedte ud. De vil blive bagt en smule ved at lade dem køle af på bagepladen.