Hvad er jul uden småkager? Disse veganske julesmåkager er perfekte til en kop varm kakao eller kaffe på en kold vinterdag.
I juletiden forkæler vi os selv som regel mere (eller det gør vi i hvert fald), så det er derfor vigtigt med nogle sukkerfrie alternativer til at afbalancere det.
Denne form for småkage hedder Spekulatius og er en krydret shortcrust-kiks. De bages traditionelt til St. Nicholas’ dag i Holland og Belgien, og i Tyskland og Østrig spise de dem omkring jul.
Der er forskellige typer spekulatius kager – krydret, mandel og smør. Denne opskrift er en blanding mellem krydret og mandel, da der bruges mandelsmør, men også en masse krydderier.
Til sødme bruges agavesirup. Mandelsmør og plantebaseret mælk tilføjer dejen en dejlig fugtighed. De tørre ingredienser er en blanding af mel, mandler og havregryn. Du kan vælge at bruge fuldkornsmel eller glutenfri mel, hvis du vil have glutenfri småkager. Til sidst er der tilføjer appelsin skal, fordi appelsin er lig med jul og passer perfekt sammen med mandler og de andre krydderier.
Dejen fremstilles ved blot at blande de tørre ingredienser og derefter tilsætte de våde ingredienser, som er smeltet. Dejen skal køle i en halv time, før du ruller den ud, så den er lettere at arbejde med.
Det kan være en fordel af rulle dejen ud mellem to stykker bagepapir, så du ikke behøver at bruge mel til at forhindre, at dejen klistrer.
Spekulatius småkager har typisk en form som et billede eller en figur. Traditionelt fortalte disse forme historien om St. Nicholas.
I Danmark vil vi normalt bruge julekagestempler, som snemand, juletræ osv.
Forberedelse: 40 minutter | Tilberedning: 10 minutter
Opskriften giver 50 småkager.
Ingredienser
Speculoos krydderi:
Fremgangsmåde
Note
Hold nøje øje med småkagerne, da de let brænder på. Tag dem hellere ud i god tid, selvom de ser undertilberedte ud. De vil blive bagt en smule ved at lade dem køle af på bagepladen.