Kostvejledning - Fedt

Fedt er opbygget af forskellige fedtsyrer, og det er et nødvendigt næringsstof for kroppen, da det er vigtigt som energikilde samt depot for opbevaring af energi. Men for meget fedt på kroppen øger risikoen for blandt andet hjerte-kar sygdomme.

Fedt indgår i opbygningen af kroppens væv og er bærestof for nogle vitaminer. Nogle af fedtsyrerne i fedt er livsnødvendige og kan ikke erstattes af andre. Det er derfor vigtigt, at man både er opmærksom på, hvor meget fedt man spiser samt hvilken form for fedt der er i maden.

Fedtstoffer kan være vegetabilske eller animalske. Vegetabilske fedtstoffer er betegnelsen for flydende fedt udvundet fra plantedele, typisk planternes frø, mens animalske fedtstoffer stammer fra dyr.

Desuden findes fedt både i fast som flydende form.

  • Mættede fedtsyrer
  • Enkeltumættede fedtsyrer
  • Flerumættede fedtsyrer

Derudover findes transfedtsyrer.

Fedtsyrernes kemiske form er med til at bestemme dets ernæringsmæssige egenskaber samt konsistens enten fast eller flydende. En god regel til at kende forskel er at mættede fedtsyrer er mere hårde og størkner hurtigere (fx smør) end umættede fedtsyrer (olivenolie), som ofte vil være flydende, ved stuetemperatur.

I nedenstående skema ses en række udvalgte kilder til de forskellige fedttyper.

FEDTSYRER KILDER
Mættet fedt Smør (også blandingsprodukter som Kærgården), friturefedt, palmin, svinefedt, bacon, pølser, kage, wienerbrød, kokosnød, mælkechokolade, flødeis, kød og fede mejeriprodukter som; piskefløde, creme fraiche, sødmælk, ymer, oste. 
Enkeltmættet Olivenolie, rapsolie, avocado, grøntsager, oliven, nødder, jordnødder og -olie
Flerumættet

Olier: solsikke, hørfrø, majs, tidsel, vindruekerne og soja.

Kornprodukter, rapsfrø, solsikker, palmeolier, avocado, valnødder, grøntsager, æg, sojabønner.

Fede fisk som: makrel, sild, tun, laks, ørred, sardiner mm.
Transfedt Kager, popcorn og forskellige typer fast food.

Vi har brug for fedt – hver dag.

Fedt er en essentiel del af vores kost. For at kroppen kan fungere har vi brug for energi, hvilket vi får via kosten. Det kræver en indsats at lære at navigere i junglen af fedtstoffer. Vejen til forståelse af fedtstoffers betydning er fyldt med paradokser og kræver, at den enkelte sætter sig ind i emnet, men det er hele indsatsen værd.

Enkeltumættet fedt er den fedttype vi anbefales at spise mest af. Gode fødevarekilder til enkeltumættet fedt kan ses i ovenstående skema. Udover at tilføre energi til kroppen har fedt en række livsvigtige funktioner i kroppen. De to flerumættede fedtsyrer omega-3 og omega-6 er essentielle, hvilket betyder at kroppen ikke selv kan danne dem dvs. de skal tilføres gennem kosten.

Fedtsyrer er vigtige for alle kroppens celler, hormoner, hjernen samt for at nervebanerne kan fungere optimalt. Derudover er de vigtige for at vi kan optage og transportere de fedtopløselige vitaminer: vitamin A, vitamin D, vitamin E og vitamin K.

Fedt findes i både animalske og vegetabilske produkter. De animalske produkter indeholder generelt mere mættet fedt, end de vegetabilske produkter gør. Det anbefales, at fedt udgør mellem 25-40 % af energien i den samlede kost, og at du specielt begrænser indtaget af mættet fedt.

Det mættede fedt, som vi især skal spare på, findes hyppigere og i større mængder i animalske madvarer end i vegetabilske. Mælkeprodukter herunder smør og ost indeholder generelt meget fedt og især mættet fedt. Anbefalingerne for hvilke og hvor mange mælkeprodukter, vi skal spise, gælder altså også for de vegetarer, der spiser mælkeprodukter. Det er det mættede fedt, der er syndigt, blandt andet fordi det øger kolesteroltallet. Umættet, især flerumættet, fedt sænker derimod kolesteroltallet. Det afgørende for kolesteroltallet og dermed risikoen for hjertekarsygdom er ikke mængden af mættet fedt, men derimod forholdet mellem mættet og flerumættet fedt.