Kostvejledning - Protein

Protein er en vigtig del af din krop, kost og sundhed. Protein er med til at opbygge, reparere samt vedligeholde kroppen og derfor bør indtaget hverken være for meget eller for lidt protein. Proteiner er kroppens byggesten, og det protein som kroppen ikke anvender som byggesten, bruges i stedet som energikilde. Protein bør udgøre ca. 15-20% af det daglige indtag. Det er en fundamental og essentiel bestanddel af alle levende celler, der varetager forskellige funktioner i menneskekroppen. Protein indgår som strukturel del af opbygning og reparation af bl.a.:

Muskler
Dannelsen af blodlegemer
Bindevæv
Knogler
Antistoffer

Proteiner består af forskellige aminosyrer og der findes omkring 20 almindeligt forekommende aminosyrer i protein. Cirka halvdelen ad disse er essentielle og nødvendige, hvilket betyder at de skal tilføres gennem kosten, eftersom kroppen ikke selv kan danne dem. Kostens proteiner stammer især fra kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter og æg. Vegetarer kan godt få protein nok, ved at kosten indeholder ærter, linser, bønner og nødder. Proteiner findes i alle madvarer undtagen i højt raffinerede varer som fedtstoffer og sukker. Næringskvaliteten af proteinerne er generelt højere i animalske varer som kød, fjerkræ, fisk, æg og mælkeprodukter end i vegetabilske fødevarer som korn, gryn, mel, bønner, linser, kikærter, frø, nødder, grønsager og frugter. Hvis der mangler proteiner i kosten, kan sygdom forekomme, hvorfor specielt vegetarer skal være opmærksomme på at få alle de nødvendige proteiner.

Udvalgte proteinkilder:

Kød
Fisk
Æg
Ost
Mælkeprodukter
Bønner (friske og tørrede)
Korn og gryn
Linser
Nødder

Er man på kur, kan det være at foretrække et højere proteinindtag i kosten. En proteinrig og fedtfattig kur er at foretrække frem for en kulhydratrig og fedtfattig, da den mætter bedre og giver en bedre fedtfordeling i blodet. Da protein ofte kan erstatte fedt i måltidet, sparer du kalorier ved at vælge proteiner frem for fedt. Du skal dog holde øje med, hvor meget du spiser, da proteiner ofte kommer i meget koncentreret form i modsætning til kulhydrater, der ofte kommer i mad, der mest består af vand og kostfibre.

Proteiner mætter godt og sætter kroppen på arbejde for at nedbryde de enkelte dele af proteinerne. Derudover sikre et tilstrækkeligt proteinindhold i kosten at det bliver fedtvæv og ikke muskler som tabes. Dette er vigtigt, da det er musklerne som bestemmer forbrændingens størrelse - protein er muskelopbyggende - sammen med motion. Proteiner er derfor en god erstatning for fedt. 

Hvad kan man selv gøre?
Spis proteiner til de tre hovedmåltider samt også gerne til mellemmåltider. Vælg magert kød for eksempel kalkunkød, kylling eller svine-/oksekød med højst 10% fedt

Spis fisk mindst en gang om ugen.

God fornøjelse

Apuls.dk