Motion og D-vitamin forlænger livet

Motion og D-vitamin kan forlænge livet

Hvis du vil leve længere og øge dit energiniveau i hverdagen, er motion ikke til at komme uden om.

Et forskerhold fra King's College i London, har for nylig understreget dette, ved at påvise, hvordan cellerne hos fysisk aktive mennesker, på molekylært plan, ser yndre ud, når de sammenlignes med cellerne fra en gruppe mennesker, der foretrækker sofaen frem for motionscyklen. I alt deltog 2.400 britiske tvillinger i projektet, som omhandlede cellernes påvirkelse ved fysisk aktivitet.

Forskernes målestok
Som målestok for dette, brugt forskerne cellernes telomerer, som er strenge af DNA, der bliver kortere og kortere, efterhånden som cellerne ældes. Som en del af aldringsprocessen, bliver telomererne gradvist kortere, for hver gang cellerne deler sig. Denne proces fortsætter lige indtil den dag cellerne dør. I takt med at flere og flere celler dør, starter aldringsprocessen, hvilket medfører at musklerne bliver svagere, huden begynder at rynke, synet og hørelsen forringes samt åndsevnerne ligeså.

Forskerholdet analyserede telomerer fra hvide blodceller indsamlet fra de 2.400 tvillinger og sammenholdt telomer-længden med den mængde motion, hver enkelt dyrkede i sin fritid over en 10-årig periode. De andt herved en direkte sammenhæng imellem hængden på telomererne og mængden af fysisk aktivitet.

Brug 65 dage på at motionere og få 3.285 dage igen.
Folk, som f.eks. spillede tennis, svømmede eller løb 100 minutter om ugen, havde en telomer-længde, som man normalt ville se hos personer, der er 5 eller 6 år yngre. De forsøgsdeltagere, der var mest aktive  og det vil i dette tilfæde, at de dyrkede 3 timers ihærdig motion om ugen - havde en telomer-længde, der gjorde med 9år yndrere. Over den 10-årige periode havde de derfor sammenlagt brugt 65 hele dage på at motionere, men de havde, groft sagt, tilgengæld fået 3.285 dage yngre celler og dermed en betydelig mindre aldring.
Forskningen tog højde for andre forhold, der kunne forplumre resultatet, for eksempel at motionister typisk ryger mindre og generelt ikke er overvægtige.

D-vitamin ser ud til at have samme virkning
D-vitamin har tilsyneladende en tilsvarende virkning på telomer-længden, fremgår det af en anden undersøgelse, som er offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition.
Her studerede forskere 2.160 kvinder i alderen 18 til 79 år og fandt, at dem med mest D-vitamin i blodet havde længere telomerer end dem med lav D-vitaminstatus. Også her anvendte man hvide blodceller, da de deler sig hurtigt og derfor har hurtigere telomer-afkortning end andre celletyper og derfor egner sig bedre til observation.

Du kan selv sørge for at få mere D-vitamin i kroppen gennem kosten, gennem kosttilskud samt gennem solen i sommermånederne. De fleste multivitaminpiller indeholder, som regel kun 5 µg D-vitamin, hvilket IKKE er nok til, at du får dit behov dællet. Rene D-vitamin-tabletter har et indhold af D-vitamin på omkring 5-35 µg pr. tablet. Du kan købe dem i håndkøb på apoteket eller i helsekostforretninger. Se listen over fødevarer med særligt højt indhold af D-vitaminer til sidst i artiklen.

D-vitamin har også en meget positiv effekt på immunforsvaret og mindsker risikoen for bryst-, prostata- og tyktarmskræft.

Konklusionen på disse forskninger må være, at du med en meget lille indsats fysisk og mentalt, kan forlænge dit liv og din livskvalitet betydeligt.

Kilde: Arch Intern Med. Am. J. Clinical Nutrition.


6 lette måder at vende aldringsprocessen på

1. Blåbær er en af naturens bedste kilder til antioxidanter, der hæmmer aldringsprocessen og bremser mentalt forfald.

2. Forskning viser, at så lidt som en halv times motion dagligt kan øge dine chancer for at blive 90år med 30%.

3. Analyser viser, at personer med et omfattende netværk af gode venner er 22% mere tilbøjelige til at leve længere sammenlignet med dem, der kun har få venner.

4. Tænk positivt. Undersøgelser viser, at optimister generelt lever længere end pessimister.

5. Forskning har vist, at for hver gang du øger dit daglige indtag af C-vitaminholdig frugt med 30 gram, mindsker du risiko for tidlig død med 10%.

6. Hjerne-scanninger viser, at mænd, som dyrker motion regelmæssigt, mister mindre hjernevæv i takt med, at de ældes.


Fødevarer med et særligt højt indhold af D-vitamin
D-vitamin findes især i fede fisk, som f.eks. er sild, laks, makrel og sardin. Du skal dog være opmærksom på, at selvom fisk har et særligt højt indhold af D-vitamin, er det ikke tilfældet med fiskeoliekapsler.

- Levertran, torske: 250 µg pr. 100g
- Torskelever (konserves, røget): 100 µg pr. 100g
- Laks (gravad): 30 µg pr. 100g
- Laks (rå): 30 µg pr. 100g
- Ål (rå): 30 µg pr. 100g
- Torsk, rogn (røget): 27,2 µg pr. 100g
- Ørred, dam-, sø- (rå): 18,7 µg pr. 100g
- Hellefisk (rå): 15 µg pr. 100g
- Ansjos (konserves): 14 µg pr. 100g
- Ørred, regnbue: 13 µg pr. 100g
- Torsk, rogn (rå): 12,1 µg pr. 100g
- Sardin i olie eller i tomat: 12 µg pr. 100g
- Torsk, rogn (konserves): 11 µg pr. 100g
- Sild (rå): 10,7 µg pr. 100g
- Sild (marineret): 10,1 µg pr. 100g
- Sild (røget): 8,1 µg pr. 100g
- Sildepostej: 8 µg pr. 100g
- Kippers i olie: 6 µg pr. 100g
- Makrel (rå): 5,5 µg pr. 100g
- Makrel (røget): 5,2 µg pr. 100g
- Hellefisk (røget eller gravad): 5 µg pr. 100g
- Hornfisk: 5 µg pr. 100g
- Laks (røget): 5 µg pr. 100g
- Ål (røget): 5 µg pr. 100g
- Æg (hele rå): 1,75 µg pr. 100g
- Kyllinge lår/bryst/vinge m. skind: 1,5 µg pr. 100g
- Smør (saltet): 0,76 µg pr. 100g
- Ost (alle typer): 0,31 µg pr. 100g