Optimer din løbestil

Løbestil er noget meget individuelt fra person til person. Der findes lige så mange løbestile som der findes mennesker på Jorden. Nogle løber hurtigt, andre løber langsomt, nogle løber tungt, og andre løber let. Der er ingen måde, som er den rigtige eller den forkerte løbestil. Der er dog nogle ting, man bør tænke over når man løber, for f.eks. derved at undgå skader. En anden fordel ved at optimere sin løbestil kunne være at opnå bedre resultater ved dit løb.

Der er en række klassiske eksempler på løbestile, man bør undgå:

"Den tunge løbestil": Det, som kendetegner en tung løber, er, at man kan høre tunge, anstrengte skridt langvejsfra. En tommelfingerregel når du løber: "Hvis du kan høre dine fodtrin, når du løber, løber du for tungt". Dine muskler og led er ikke bygget til de hårde stød, som kommer igennem kroppen ved den tunge løbestil. "Den tunge løbestil" ses oftest ved de større løbere, men det er ikke unormalt, at det også finder sted ved små løbere på 50kg.

Undgå "Den tunge løbestil": Ved at tænke som en ninja. Tænk på dine landinger med fødderne så hvert et skridt rammer jorden med en rullende bevægelse, hvor hælen rammer jorden først. Hvis du hører musik, er det en fordel at slukke det ind imellem, for at høre, om du opnår en lydsvag løbestil.

"Den ivrige løbestil": Er man ikke øverst i fødekæden, vil det ind imellem være nødvendig at løbe for livet. Men da mennesket har tilpasset sig den øverste plads i fødekæden, er vores krop ikke bygget til at løbe alt hvad rammer og tøjler kan bære. En tommelfingerregel når du løber: "Hvis din fod når længere ud end dit knæ, når du løber, belaster du din krop og opnår ikke en optimale løbestil". Løber man med "Den ivrige løbestil" bremser man faktisk kroppen, når man lander ned på det overtrukne ben.

Undgå "Den ivrige løbestil": Ved at tænke på dine landinger med fødderne: Placer din fod, ved hver landing, lige under kroppens tyngdepunkt. Læn dig let fremover og brug dit hoftesving til at løfte dine knæ let. Væn dig til at varme kroppen op inden du løber ved nogle lette øvelser; såsom høje knæløft og små spark bagi. Lav begge øvelser i ca. 10 sekunder  inden hver løbetur. Du vil derved opnå varme i benene og undgå uoplagte ben.

"Den hoverende løbestil": Medmindre du hepper på tilskuerne til et sportsevent, behøver dine hænder ikke komme over hovedet på hoverende vis i løbet af din løbetur. Samtidig bør dine fødder heller ikke nærme sig din bagdel i løbet af dine løbetur. Tommelfingerregel når du løber: "Kroppen overanstrenges let ved pludselige og vilde bevægelser under en udmattende løbetur". Det er derfor vigtigt, hvis man ønsker at tage hensyn til sin krop, at man ikke laver pludselige vink eller viser sig frem på opløbsstrækningen med armene vinkende over hovedet.

Undgå "Den hoverende løbestil": Ved at opnå en god rytme i dit løbestil som din krop bliver vant til. En god løberytme kunne lyde på 85 til 95 tråd (hvor mange gange din højre fod rammer jorden) i minuttet. En let måde at tælle sig frem til det, er ved at tælle hver gang din højre fod går i jorden, gang tallet med 2 og du får dit tråd på 1 minut.

Kilde/Inspiration: Triathlete Europe