Veganske BBQ kødboller

Denne opskrift er ikke en typisk opskrift på kødboller, fordi de er nemlig 100% plantebaserede og perfekte til vegetarer og veganere. Men mon ikke kødelskerne også synes at disse kødboller er lækre. 

Disse kødboller er velsmagende, søde, lækre og ualmindeligt vanedannende. Vi tør godt vædde med at du ikke kan nøjes med at spise én.

Det der er godt ved denne opskrift er, at disse kugler er så alsidige, at du kan lave dem med enhver sauce, du kan lide.

De er perfekte til alle anledninger, om det er familiemiddagen, som forret ved større samlinger m.v.

I denne opskrift bliver der brugt sorte bønner, som skaber en kødlignende konsistens og så er sorte bønner super sunde for dig. De er fyldt med fibre, kalium, folat, vitamin B6 og meget mere. 

Vegetariske BBQ kødboller

Denne opskrift giver 12-14 kødboller

Ingredienser

Kødboller:

  • 136 g havremel
  • 85 g glutenfri havregryn
  • 1 400ml dåse med sorte bønner
  • 2 spsk. ekstra jomfru olivenolie 
  • 1 spsk. tomatpuré
  • Krydderi efter eget vaæg
  • 3 fed hvidløg
  • 57 g løg
  • 57 g frisk koriander
  • 2 spsk. hørfrø
  • 1 ½ spsk. paprika
  • 1 stk. stærk sovs

BBQ sovs:

  • 1 spsk. ekstra jomfru olivenolie
  • 1 mellemstort løg
  • 3 fed hvidløg
  • Krydderi efter eget valg
  • 1 spsk. stærk sovs
  • 1 800 g dåse hakkede tomater 
  • 57 g eddike
  • 2 spsk. kokossukker
  • 1 spsk. sennepspulver 
  • 1 spsk. vegansk worcestershire sauce
  • ½-1 tsk flydende røg 
  • 2 spsk. melasse (valgfrit)
  • Frisk mynte til pynt

Fremgangsmåde

  1. Put havregrynen i foodprocessoren eller i blenderen og blend det indtil det minder om mel. 
  2. Tilsæt derefter resten af ingredienserne til kødbollerne og blend indtil alt er godt kombineret. Du skal sikre dig at der ikke er mere løs mel.
  3. Begynd at rulle til kødkugler - brug evt. en spiseske til at måle med. Vær opmærksom på at kødbollerne vil blive tilberedt forskellige alt efter deres størrelse. Når du har rullet kuglerne skal de sættes i købeskabet, mens BBQ-saucen tilberedes. 
  4. Tag en medium størrelse gryde og tilsæt olien og opvarm den på ved lav varme i 1 minut. Tilsæt løgene og steg dem i 5 minutter eller til de er bløde. Tilsæt hvidløg og steg i endnu 1 minut. Tilsæt resten af ingredienserne og lad det simre på medium varme i ca. 10-15 minutter. Rør ofte rundt så det ikke brænder på. Smag til og sørg for at det har den smag du ønsker. Når det er perfekt skal du fjerne det fra varmen og når det er afkøles nok brug da en stavblender til at gøre det tykkere og mere blandet. Sæt til side. 
  5. Opvarm olie i en stor gryde i 1 minut. Tilføj dine kugler og steg dem i ca. 1 minut på hver side. Tilsæt den ønskede mængde sauce i gryden og kog i ca. 5-6 minutter på medium varme med låg på indtil kuglerne er gemmenstegte.
  6. Serveres med ris eller alene sammen med en salat. 

God appetit!

Kødbollerne kan holde i køleskabet i en luftæt boks i op til én uge. Det samme gælder BBQ-saucen i en tætlukket beholder.

Vær kreativ med både kødbollerne og BBQ-saucen, hvis der er en bestemt smag du eller din familie kan lide. Brug fantastien og eksperimentér.

dk