Lykken på løbebåndet

Et løbebånd er en super god måde at få trænet i hjemmet, hvis ikke du vil bruge al den ekstra tid, det tager at komme ned til fitnesscentret og tilbage igen. Men hvordan kommer du igang med at bruge løbebåndet? Hvordan finder du "lykken" ved det? - Find svaret her i artiklen!

Opskriften på en god løbetræning, på et løbebånd
Du skal tage kilometertallene med et gran salt, da de varierer meget fra person til person. Følg hellere principperne bag opskriften:

De første fem minutter går du på løbebåndet. Her varmer du langsomt kroppen op, og gør dig selv mentalt klar til løbeturen. Fra den meget langsomme start, hvor du går på løbebåndet, begynder du så småt at løbe i et roligt og afslappet tempo.
Fra det uanstrengte og afslappende løbetempo begynder du at sætte farten op tll et moderat og behageligt tempo. Her begynder du for alvor at få varmen, sveden begynder at trille ned af dit ansigt og kinderne begynder at få noget farve. Det moderate løbetempo holder du i et godt stykke tid, indtil du nærmer dig slutningen på løbeturen.

Det er i den afsluttende fase, at du sætter farten op i nærheden af det maksimale dine ben og lunger kan holde til. Dermed åbner du op for endorfin-kicket, som fylder dig med høj energi, lykke, velvære, styrke og mental klarhed.

Det er klart, at du ikke kan sprinte afsted i 10 minutter, så du skal derfor ikke skrue tempoet op på max hastighed med det samme, så du går kold inden de 10 minutter er ovre. Find hellere et hurtigt løbetempo, som du kan holde til i ca. 10 minutter. Du kan afslutte løbeturen mmed en slutspurt de sidste 2 minutter. Her kan du give den maks gas.

Opskriften er derfor følgende:

1. Start ud med at gå på løbebåndet i 5 minutter. Tempo: 5 - 7km/t.

2. Fra gående skifter du til langsomt løb i 10 minutter. Tempo: 8 - 11km/t.

3. Fra langsomt løb skifter du til moderat løb i 20 minutter. Tempo: 9 - 13km/t.

4. Fra moderat løb slutter du af med hurtig løb i 10 minutter. Tempo: 10 - 18km/t.

Samlet tidsforbrug: 45 minutter.

Som du kan se, er det en ultra enkel opskrift på, hvordan du kan få et skud af lykke og energi ind i dit liv hver eneste dag. Det tager kun 45 minutter, og det virker hver gang. Det handler ikke om, hvor god form du er i eller hvor hurtigt du kan løbe. Det handler blot om at følge opskriften, og at gøre det i dit eget tempo.

Det er en god ide at afslutte træningen med at strække ud, mens du nyder endorfin-kicket og velværen, der fylder krop og sind.

I denne video vil Kevin gør dig klogere på, hvad du skal være opmærksom på, når du står og skal vælge dit løbebånd:

Løbebåndets fordele
Det kan være en ren fornøjelse at løbe udendørs, men da vi har det klima vi har i Danmark, kan det i halvdelen af året, være en meget kold fornøjelse. Derfor vil en kombination være en god løsning. Vores løbebånd er så dejligt enkle og ligetil, og det virker hver gang. Selvom du er vinter-træt og har tunge ben, så kan du alligevel gennemføre programmet, blot i et lidt langsommere tempo.

 

Det smarte ved løbebåndet er, at du gradvist kan øge intensiteten. Du kan faktisk øge den med så lidt ad gangen, at du kan "snyde" dig selv op i fart ved f.eks. at øge hastigheden med bare en enkelt km/t. På den måde kan du på dage med tunge ben nærmest "snyde" dine ben til gradvist at bevæge sig hurtigere og hurtigere.

Det handler om at flytte fødderne
Hvor hurtigt du løber eller hvor langt du løber er sekundært. Det er lige før jeg vil sige, at det er irrelevant. Formålet med løbeturen er at vække kroppen til live, og give dig selv et skud af energi og velvære. Hastigheden varierer fra person til person og fra dag til dag. Nogle dage har du tunge ben og dit tempo vil være væsentligt langsommere end på en dag, hvor du har gode ben.

På dage med tunge ben kan det tage væsentligt længere tid at komme op i omdrejninger. Det gør ikke spor. Nogle dage er du nødt til at bruge mere tid i den langsomme løbezone, andre dage kan du hurtigere skifte til et højere løbetempo.

Hvor langt du løber på 45 minutter svinger indlysende nok fra dag til dag, men det er som sagt irrelevant. Det handler i al sin enkelthed om at flytte fødderne.
Resultatet efter de 45 minutter vil altid være, at du føler dig bedre tilpas og mere levende.

Hvorfor 45 minutter?
Hvorfor ikke 30 minutter eller 60 minutter?

Hvis du elsker at motionere og bevæge dig, vil du gerne bevæge dig hver eneste dag. Men at finde tiden til det er ofte en udfordring. 45 minutter er derfor en god længde, det kan de fleste af os godt overskue at sætte af til den daglige motion. En anden grund til at 45 minutter er den idelle længde til et træningspas er, at du gerne vil slutte din træning, når du topper eller "peaker" rent energimæssigt. 60 minutter kan være lidt for lang tid, og der er ingen grund til at overtræne.

På nogle dage kan det være rart med et lidt længere træningspas, men til den daglige træning er 45 minutter en god længde. 30 minutter er simpelthen for kort tid. Du når ikke rigtig at aktivere endorfinerne i kroppen og hjernen, og du får dermed ikke det pragtfulde skud af energi, lykke og velvære, som du gerne skulle opnå. De første 30 minutter af din løbetur er sådan set bare opvarmning. Det er i opvarmningsfasen, at du gør kroppen klar til de sidste 15 minutter som gør hele forskellen. Selvfølgelig er 30 minutter bedre end ingenting, men det er ikke nok til at give dig endorfin-kicket. Der skal lige lidt mere tid til. Det er ikke kun fordi, du skal vente på at endorfinerne strømmer ud i kroppen og hjernen, at du skal op på de 45 minutter. Det handler også om at komme ind i flowzonen.

Flowzonen
Det tager tid at komme ordentligt ind i flowzonen. Hvis du virkelig skal fordybe dig i noget og blive opslugt af en bestemt aktivitet, er du nødt til at bruge noget tid og energi på at komme til det sted, hvor aktiviteten tager over, og der ikke er andet i din bevidsthed end lige præcis den ene aktivitet. Dette princip gælder for stort set alle aktiviteter, lige fra madlavning til træning, over rengøring til lektier, læsning, skrivning, arbejdsopgaver osv..

Du bruger altså de første 30 minutter på at rense dit hoved for mental støj og distraktioner, før du kan begynde at nyde den totale fordybelse i flowzonen.

Følgend liste beskriver hvordan det er at være i flowzonen:

1. Du er 100% engageret i det, du laver. Du er total fokuseret og oplever en tilstand af dyb koncentration og fordybelse.

2. Du oplever en enorm mental klarhed og skarphed. Dine tanker er enkle og krystalklare. Dit fokus er knivskarpt. Al din opmærksomhed er på denne ene aktivitet.

3. Dine dagligdags bekymringer er ikke længere en del af din bevidsthed. Tanker, der tyngede dig for lidt siden, er forsvundet, og du oplever nu en tilstand af indre ro og balance.

4. Du er fuldstændigt opslugt af det, du foretager dig og oplever en tidsløshed. Du er fuldt tilstede i nuet, og du bemærker ikke, at tiden går.

5. Du har et klart og veldefineret mål foran dig. Du ved præcis, hvad der skal gøres, og hvordan det skal gøres.

6. Du bruger dig selv og dine evner optimalt. Du føler dig udfordret af opgaven, du er igang med, men du føler dig ikke overvældet af den. Du oplever, at du vokser og udvikler dig i takt med, at du gradvist løser opgaven.

7. Du har ikke behov for ydre faktorer til at motivere dig, belønne eller rose dig. Den enorme glæde ved at være i flow og totalt fordybet i denne ene aktivitet er belønning nok i sig selv.

Det modsatte af flow er en tilstand, hvor du føler dig tung, træt, doven, umotiveret, ufokuseret og uengageret. Der er ingen gnist og der er ingen gejst. Din dag består af konstante afbrydelser, og der er ingen form for fordybelse eller kvalitet i det, du laver. Når du opdager, at du er kommet for langt væk fra flowzonen, er det på tide at gøre noget, som kan bringe dig tilbage i den igen - f.eks. en tur på løbebåndet.

Find dit næste løbebånd her hos Apuls.dk

Hos Apuls finder du altid et stort og spændende udvalg af løbebånd af høj kvalitet. Udforsk vores forskellige modeller her på siden i dag!