Mavetræning

Der findes mange funktionelle redskaber og maskiner til at træne dine coremuskler. Der findes de populære hjul, som er oplagt til hjemmetræning og de findes til billige priser.

Læs mere

Træningsudstyr og -maskiner til mavetræning

Derudover finder du de større og professionelle maskiner, som primært anvendes i fitnesscentre.

Med andre ord finder du produkter til ethvert budget, træningsforhold- og behov. 

Både i motionscentre og til hjemmetræning har netop mavetræning en højt placeret status i individuelle træningsprogrammer på grund af ambitionen om den flade, markerede mave eller målet om sixpack.

Selvom der findes mange øvelser til træning af maven, som ikke kræver redskaber, vil det rette udstyr kunne hjælpe dig hurtigere og nemmere på vej til at nå dine mål.

Du kan ikke punktforbrænde. Det vil sige, at det ikke isoleret set er nok for dig kun at træne mave, hvis det er sixpack, der er dit mål. Hertil kommer fordelene ved de forskellige maskiner og redskaber, for med dem kan du effektivt variere din træning.

Selvom træning af mavemusklerne for mange har et visuelt formål med markerede muskler, har træningen af denne muskelgruppe dog flere sundhedsmæssige faktorer:

 • Forbedring af din kropsholdning
 • Styrker den stabiliserende, centrale muskelgruppe i kroppen
 • Øget, positiv livsfølelse med træning af mavemuskler

Der findes mange forskellige typer af redskaber til at opnå disse positive resultater.

Hvad du skal vælge, og hvilke redskaber der er de bedste for dig afhænger af flere parametre – din aktuelle træningstilstand, dine ambitioner, dine træningsforhold (privat eller professionelt), samt af træningshyppighed og ikke mindst budget.

Mavetræningsmaskine giver dig mange træningsmuligheder

Mavetræningsmaskiner ses som følge af deres høje kvalitet i fitnesscentre samt træningsrum i større firmaer. Maskinerne giver flere træningsmuligheder end blot træning af mave. Du får også mulighed for at styrke og træne ryggen, som et andet vigtigt område.

Det har stor betydning, at du også fokuserer på ryggen, når du træner mave. For at opnå et flot resultat med en rank kropsholdning, er ryggen en vigtig medspiller. Med en ”maskine” til træning af både mave og ryg får du oplagt mulighed for at kombinere begge dele.

Du kan få kvalitetsmaskiner, som er nemme for enhver at anvende. Det har stor betydning for at opnå det fulde effekt af træningen, at alle nemt selv kan indstille den ønskede belastning, der er brug for i henhold til det individuelle træningsprogram – uanset om det er til hjemmetræning, i motionscenter eller i træningsrummet på arbejdspladsen.

Flere udgaver fungerer i kombination med vægtskiver. Her kan du nemt selv udskifte vægte og således justere din ønskede modstand.

Disse professionelle maskiner til træning af mave har flere fordele:

 • Mange justeringsmuligheder så maskinen kan tilpasses enhver kropshøjde
 • Pladsbesparende design der egner sig til enhver størrelse træningsrum eller fitnesscenter
 • Nem og enkel at anvende og træne med

Det er altid en god idé at have træningsmaskiner placeret på f.eks. Floor Guards som beskyttende underlag, der skåner gulvet mod ridser og slitage.

De nyeste modeller på markedet er smart designet i forhold til at spare betydningsfuld plads i motionscenteret.

Her får du en multifunktionel maskine af høj, og som kun tager minimal plads.

Det kan være en god idé af hensyn til anvendelsen af maskinen at tage højde for materialerne af fodstøtterne på maskinerne.

De mest komfortable udgaver fås med bløde og skånsomme hvilepuder, der gør det muligt at lave flere gentagelser, da fødder og vriste ikke bliver belastede.

Mavetræningshjul til fleksibel og effektiv træning

Er dit mål at få en mere markeret eller en stærkere mave, er mavetræningshjul (også kaldet ab-wheel) et godt redskab. Det er en meget billig investering, og du kan anvende det både derhjemme og i fitnesscenteret.

Som med meget andet fitnessudstyr, findes der et bredt udvalg af forskellige ab-wheel, som blandt andet varierer i kvalitet.

Den helt klassiske udgave er lavet af plastik og har en kraftig aluminium samling, som skaber en kraftig konstruktion, der kan holde til høj vægtbelastning.

På trods af sit enkle design er hjulet et effektivt redskab for mange. Det er nemt at tage hjulet med dig på ferie eller arbejde, så du ikke misser din træning af mave.

Denne klassiske udgave er oplagt for dig som nybegynder at anskaffe.

Har du brug for en kvalitetsmodel med et elegant, stilrent design, kan du gå efter udgaver af træ. Disse kan med fordel anvendes af dig, som har mavetræning som en fast del af dit træningsprogram, og som sætter pris på kvalitetsudstyr, der tilmed kan tage sig godt ud i din indretning.

Når du skal anskaffe dig et ab-wheel, har du flere kriterier at udvælge dit bedste redskab ud fra:

 • Design og pris (budgetvenligt eller eksklusivt)
 • Materiale (plast eller træ)
 • Sundhedsvenlig produkt der er fri for farlige, kemiske forbindelser
 • Ergonomisk håndtag
 • Gummibelægning på hjul der giver ekstra blød anvendelse mod underlag

Der findes individuelle samt kønsmæssige forskelle på styrkeniveauer. Hvad angår træning af mave, skal mænd og kvinder træne på samme måde. Derfor har træningshjulet værdi for begge køn samt for alle træningsniveauer.

Er basisøvelsen med hjulet for nem for dig, finder der masser af muligheder for at øge sværhedsgraden og udfordre dig selv.

Derfor er ab-wheel egnet for både nybegyndere og trænede sportsfolk.

Effektiv mavetræning med øvelser

Du behøver ikke træne mave i flere halve timer om dagen for at se resultater. Tit er 10-15 minutters fokuseret træning nok. Herunder finder du inspiration til at bringe de forskellige mavetræningsredskaber ind i din træning for nemmere at opnå resultater.

Der tages hensyn til forskellige træningsniveauer med behov for forskellige sværhedsgrader under hver øvelse.

Ab wheel

Stå på alle fire med knæene placeret på et skånsomt underlag (yogamåtte eller Floor Guards). Tag fat med et stabilt greb om dit træningshjul og begynd nu stille og kontrolleret at rulle fremad. Spænd godt op i maven og hold positionen, når du når punktet, hvor du ikke kan rulle længere frem. Træk dig tilbage til dit udgangspunkt.

Er du i stand til at lave mere end 15 gentagelser fra basispositionen, har du brug for øget sværhedsgrad.

Lav den samme bevægelse fra en stående position.

Skrå mavebøjninger på mavetræningsbænk

Èn af de mest effektivt øvelser du kan lave på bænken til træning af mave er skrå mavebøjninger. Det er simple krydsbevægelser, som giver gode resultater.

Vær opmærksom på at du ikke svajer i lænden, når du strækker overkroppen ud på puden.

Sæt højre albue op til venstre knæ og omvendt.

Du skal kunne lave mellem 1-12 gentagelser for denne øvelser. Er dette for nemt for dig, kan du udfordre sig selv ved at placere enten en håndvægt eller vægtskive ved dit bryst og således udføre bevægelserne.

 

Få resultater med mavetræning hjemme hos dig selv

Mavetræning giver masser af muligheder for at træne derhjemme. Det er vigtigt, at du træner både de lige og de skrå mavemuskler, og du skal træne både de øvre og de nedre mavemuskler.

Det er derudover vigtigt, at du vælger redskab og træningsform, som passer til dig og dit niveau. Du har flere muligheder for at vælge mellem forskellige funktionelle redskab, der egner sig perfekt til hjemmetræningen:

 • Mavetræningshjul/Ab Wheel
 • Mavebøjle
 • Mavetræningsmåtte

Det kan være både rart og praktisk for mange, der er begyndt på mavetræning at have hjælpsomme redskaber. Disse kan være med til at sørge for, at du udfører en række basisøvelser korrekt. Når du anvender en mavebøjle, vil redskabet hjælpe dig med at lave mavebøjninger korrekt med den rigtige bevægelse.

Det er i denne forbindelse vigtigt, at du ikke (over)belaster din nakke. Dette hjælper bøjlen dig med at undgå. Og den vil være mere komfortabel for dig at anvende.

For at opnå resultater handler det om at give dig selv de bedst mulige træningsforhold og mest funktionelle redskaber. Med en god oplevelse er der større chance for, at du vedligeholder din mavetræning, og at resultater derved vil vise sig.

Derudover kan du finde specialdesignede træningsmåtter, som er beregnet til maveøvelser. Her er måtten ergonomisk designet i henhold til at støtte din ryg og nakke mest optimalt, når du laver maveøvelser.

Puden eller måtten findes i standard størrelse, som kan passe til enhver mand og kvinde.

De store fordele ved samtlige redskaber til din mavetræning i hjemmet er, at de egner sig til at blive taget med på ferien eller på farten.

Hvor mange gentagelser skal jeg lave med hvert redskab?

Der er ingen grund til at spilde både tid og energi på ineffektive træningspas. Da det ikke er muligt at punktforbrænde, opnår du ikke mere effektive resultater af et højt antal repetitioner.

Det anbefales, at du gentager en bevægelse mellem 8-12 gange.

Hvis du generelt er i stand til at udføre mere end 15 repetitioner, er den pågældende øvelse for nem for dig, og du har brug for øget sværhedsgrad.

På lige fod med alle andre muskelgrupper i kroppen, skal også mavemuskulaturen trænes og opbygges gradvist.

Det er et vigtigt huskepunkt for at opnå resultater med din mavetræning, at det skal være opbyggende (og ikke forbrændende).

Mavetrænings bænk til hjemmegym og fitnesscenter

En god mulighed for at få sat sværhedsgrad på din mavetræning er ved at udføre øvelser på en bænk til formålet. Der findes specialdesignede bænke til formålet om at træne mave, og som kommer i en enkelt design. Centrum for bænken er den lange ’pude’ med let polstring, som er vendt i cirka 45 graders nedadvendt retning mod gulvet.

Det er nemt for alle at træne på denne træningsbænk, da det er nem at anvende. Så snart du har dine fødder solidt placeret i bænkens fodstøtte, har du mulighed for at lave mavetræning i kontrollerede bevægelsesmønstre.

De nyeste udgaver af disse bænke til træning af maven er lavet i et praktisk design, som gør dem mulig at klappe sammen og lader sig nemt opbevare. Dette gør dem ekstra populære til hjemmet, hvor den ikke fylder meget hverken i opslået tilstand eller i sammenklappet.

Mange bænke kommer i et fastsat position for pudens placering på cirka 45 grader. Dette giver dig de mest passende forhold for din træning, da en stejlere vinkel end 45 grader ikke vil øge sværhedsgraden.

Til gengæld finder du funktionelle udgaver, som har forskellige højdeindstillinger på fodstøtten.

Til fitnesscenteret findes der bænke, som kan klare en brugervægt på op til 150kg. Dette gør det muligt for stort set alle medlemmer effektivt at kunne træne mave.

Kom godt i gang med træningen på bænk

Ligesom det er tilfældet med ab-wheel, kan du også på en bænk til mavetræning selv justere og tilpasse sværhedsgraden.

Når du træner på bænken, vil du ikke kun aktivere dine mavemuskler. Du vil også træne ryg. Her er der et par punkter, du skal være særlig opmærksom på for at give de optimale skånehensyn til ryggen.

Sørg for at få en god bøjning i både knæ og hofte, når du finder din startposition på bænken. Herved sikrer du dig, at din lænd holdes lige. Det ideelle er, hvis du kan komme hel ned med dine skuldre, mens din lænd er flad.

Vi har et stort udvalg af mavetrænerer fra bl.a. Abilica, Adidas, Hammer og mange flere. Mavetrænerne er gode redskaber til træning af core - som er mave og rygmuskulaturen.

Mavetrænerer findes i forskellige varianter til at træne coremusklerne på forskellige måder på. Det er en stor fordel at træne varieret, så mange af redskaberne er gode at kombinere.

De forskellige maskiner findes i mange varianter, så du kan vælge det redskab du ønsker.

En mavetræner er god til personer der gerne vil have trænet og styrket deres coremuskler, så de også mindsker risikoen for rygskader. På samme måde, er en mavetræner også velegnet til genoptræning, hvor du vil opleve en skånsom træning.